Издания / премиери

Три книги на "алтера"

Поредиците "Зевгма" и "Нова българска литература"

Три книги на "алтера"


◊ МЕСТА НА ЛЮБОВТА

Издателство „алтера” стартира своята нова поредица за философия, хуманитаристика и социални науки „ЗЕВГМА” със сборника с критически есета „Места на любовта” под съставителството на Миглена Николчина и Надежда Радулова.

Сборникът предлага различни перспективи върху философския и литературен Ерос, интерпретиран от десет източноевропейки – Аленка Зупанчич, Миглена Николчина, Андреа Петьо, Надежда Александрова, Катерина Колозова, Милена Кирова, Йелисавета Благойевич, Надежда Радулова, Ирина Жерьобкина, Ралица Георгиева.

Подобно съвместяване „символически разиграва един постплатонически симпозиум, в който обаче прогонените от Сократ жени се завръщат в центъра на дебата. Това преобръщане на перспективата неминуемо въвежда пол/родовата разлика като основополагащ аргумент в етиките на любовта”.


◊ ТЯЛОТО-МЕТАМОРФОЗА

Втората книга от поредицата е последната вариация на Боян Манчев на тема „тяло” – „Тялото-Метаморфоза”. Текстът ненатрапчиво дисциплинира мислене в режим „епоха на тялото”, опитва се да осмисли тялото като „немислимото на философията”.

„Тялото-Метаморфоза” няма нито привилегията, нито недостатъка да бъде завършен проект. Книгата събира и преработва корпус от текстове с общ тематичен и понятиен хоризонт, писани в период от шест години.”

Много от текстовете са „вдъхновени от опита на съвременното изкуство, на конкретни творби и артисти, (...) доколкото именно съвременното изкуство – било то пърформанс, танц или видеоарт – отключва и мисли пластически метаморфозите на тялото, изпитва тялото-метаморфоза.”

Ако е вярно казаното от Мишел Фуко, че заниманията с хуманитаристика естетизират живеенето ни, то новата поредица на „алтера” идеално илюстрира подобна екзистенциална стратегия, предлагайки най-оптималното средство това да се случи: качествената книга – както със стилния си дизайн (дело на Надежда Олег Ляхова), така и с безкомпромисния подбор на издаваните текстове.


◊ ОРГАНИЧНИ ФОРМИ

В поредица „Нова българска литература” събитието е стихосбирката на Николай Атанасов „Органични форми”. Корицата по проект на Мариета Ценова недвусмислено подсказва озъбено-шокиращия привкус на творбите на живеещия в САЩ поет, когото, ако критиците и моралистите не успеят да изгорят на клада, ще бъдат принудени да канонизират за светец.

Властна, хищна, мрачна, интелектуална и твърде интимна поезия, на която, без да е лишена от висок естетизъм, е вменена мисионерската функция да вземе думата и да изкрещи правото си на съществуване и на свободен изказ. Език, който травестира ту като музика, ту като скулптура, текст, който се държи ту вулгарно, ту клетвено, ту изповедно, ту научно.

Причинете си го!


◊ ПРЕМИЕРАТА

Премиерата на трите книги:

Дни за нова музика „Звук и връзка – София 07”
06 октомври 2007 (събота) от 18.00 часа
„Отвъд алеятА На таванА”, ул. ”Будапеща” 31

Музика: Джон Кейдж
Водещи: Николай Колев, Илия Граматиков

Със съдействието на AUDITUM.
Автор:
Николай Колев, "алтера"
Публикация:
27.09.2007 г. 11:58
Посетено:
1156
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4528-tri-knigi-na-altera