Издания / премиери

“Обетованата земя - небе” в етнографско изследване

Нова книга - Дъждовница на фокус

◊ СЪБИТИЕТО
    
Излезе от печат книгата
“Посветено на терлика: 20 артекспедиции в Източните Родопи” - дело на Младежки център и Артдвижение Кръг

Това е първото по рода си издание с етнографски изследвания под формата на анкети, извършени в няколко родопски села.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

“Посветено на терлика: 20 артекспедиции в Източните Родопи” представлява едно колоритно и самобитно изследване на границата между репортажа, етноинтервюто и пърформанса, което документира моменти от културната вселена на българските турци.

Книгата е илюстрирана с фотоси от техния живот и с артинсталациите на младите художници от гр. Бордо, които миналата година участваха в междунарадната програма Артхоризонти в родопското село Дъждовница. По същото време Движение Кръг организира и първия Празник на Терлика, в който участваха художници и артисти от България, Турция, Италия, Холандия и Франция.

От няколко години европейските артхоризонти над Дъждовница са пъстри, свежи и колоритни, като пътищата над родопските баири. Високи, хълмисти, подходящи за срещи и на млади, и на стари. Младите да наредят формите по пътя, а старите да ги изпълнят с опит и спомени. Но всички те, и местните, и гостуващите, с радост се поздравяват с: ”Бисмилля!” – и преди, и след свършване на работата. И преди, и след съня, и когато сядат, и когато стават от масата. И когато тръгват на път. За да им спори и да не ги сполитат нещастия.
    
Тук всички чукари са “алан кая” – “вземащи”, поглъщащи всичко и затова имащи какво да дадат. Но най-вече търпение, кротост, свян. Затова, когато се облекат в слънчевата си премяна, заговарят със своя толкова молитвено тих шепот, че могат дори да докарат свежестта на дъжда.

Дъждовница на турски се казва “Yagmurny”. Идва от това, че от дълги години тук се четат молитви за дъжд, по думите на 84-годишния Ърмъдан Юзеиров. И особено на 20 август е най-голямото измолване. А дотогава с колко още интересни идеи евромладежите ще помогнат за този процес, ще стане ясно тези дни. Те ще редят също своите думи и форми, асоциации, с които хващат и съхраняват мига на ежедневието, на живота и предметите на бита в селото (кърпи, терлици, снимки и др.)
    
Поетесата, участничка в Артдвижението и една от интервюиращите, Росица Пиронска, с проникновение е нарекла този свят “обетована земя-небе, в която Слънцето говори” и която към какво друго да отпраща, ако не към Древна България.

Земята, в която дори и рухналата къща изглежда като крепостна кула в обърнатото отражение на кинематографичната инсталация.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
23.07.2007 г. 13:18
Посетено:
874
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4322-obetovanata-zemya-nebe-v-etnografsko-izsledvane