Издания / премиери

Веселин Стоянов. Аутопсия на Тялото

Нова книга

Веселин Стоянов. Аутопсия на Тялото


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 юли 2007 в Казанлък бе представена
книгата на Веселин Стоянов "Аутопсия на Тялото"
.
Това е първият роман на писателя.

Книгата беше представена от издателя и литературния критик Иван Гранитски.


◊ АВТОРЪТ ЗА КНИГАТА

Ето как самият той представя творбата си:
"На 23 март 4147 година от Сътворението на света, на Плешивия хълм край Йерусалим, един човек умира разпънат на кръст. Това било обичайното наказание в Римската империя. Най-вече за невинни.

Умирал е сам и неразбран, много уплашен и с болка. Вероятно без да разбира, че Съдбата му е отредила безмилостната роля на пилигрим в пиеса за залеза на боговете. Екзекуцията на Иешуа бар Йохосев е най-оплакваната и най-обругаваната смърт в историята на човечеството.

В името на тази смърт са покорявали континенти, водели са войни и са избили милиони нещастници. Пеели са химни на радост и са леели горещи сълзи на горест и омраза. Заради неговата смърт от магичната полифония на човешките вярвания завинаги са изтрити гласовете на други богове, за чиято причудлива космогония днес можем само да гадаем. Накрая дори Той се е уплашил от пророчеството, защото е попитал себе си, или другите: "...прочее, ако светлината в тебе е мрак, то колко голям ще бъде мракът..."

Излиза, че 23 март 4174 година е бил и си остава най-тъжният ден в живота на човечеството... Защото заради онова, което ще се случи после, просто не си струва да умре нито едно човешко същество."

Автор:
Публикация:
20.07.2007 г. 16:08
Посетено:
1002
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4313-veselin-stoyanov-autopsiya-na-tyaloto