Издания / премиери

Световна премиера на романа на Джак Харт

Размишления в катраненото буре

Световна премиера на романа на Джак Харт


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Алтера” стартира новата си поредица „Световни романи” с романа на ирландския писател
Джак ХартРазмишления в катраненото буре”.

Това е световна премиера на романа на вече издавания у нас автор, който ще посети България през месец септември по покана на издателство „Алтера” и ще бъде представен на Аполония 2007.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Причината творбата да не бъде публикувана в Ирландия е в недвусмисления й антиклерикализъм и алтернативната теологическа теория, която Харт предлага. Написана е в широката амплитуда на привидно несъвместими повествователни регистри – от високо-философски до профанно-разговорни.

Аз-повествователят изказва онова, на което уж всеки има отговор, сам в невъзможността си да говори. Подразбиращото се за един имбецил не е конвенционално-подразбиращото се. За всички нас има „инструкции за употреба – някои просто не пасват на общоприетите”.

Психичното заболяване, което му пречи да изразява себе си чрез слово, проблематизира общуването му със словото Бог. „Страхувах се, че светът ще замлъкне, ако отворя уста, а след това ще избухне в подигравателен смях.”...

Докато враждува с Бога, Томи Лофтъс става Божи човек. За хората от ирландската пустош успява да направи много повече, отколкото местните свещеници, дарявайки им сиянието на чудото и надеждата, връщайки им илюзията за рая, защото „адът е рай без сияние”...

Автор:
Алтера
Публикация:
10.07.2007 г. 15:41
Посетено:
965
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4272-svetovna-premiera-na-romana-na-dzhak-hart