Издания / премиери

Премиера на Мръсна хаванска трилогия

Нова книга на Жанет 45

Премиера на Мръсна хаванска трилогия


◊ СЪБИТИЕТО

На 4 юли 2007 от 19.00
кафе "Онда" (София, бул. Цар Освободител 8А)
ще бъде домакин на премиерата на Мръсна хаванска трилогия от Педро Хуан Гутиерес.

Книгата ще бъде представена от преводачите Еми Барух и Елианна Лилова, литературния критик Митко Новков, журналистката Диана Иванова и издателя Манол Пейков.

Откъси ще прочете актьорът Георги Новаков. 


◊ ДИАНА ИВАНОВА ЗА КНИГАТА

“Затова на кубинците им е много трудно да живеят другаде. Тук можеш да умираш от глад и да се бориш, но хората са невероятни. Като тази мулатка например. Тя навярно е на 23, но дори да беше на 40 или 50, щеше да е точно толкова красива. И винаги ще знаеш, че е там и един ден ще можеш да я обичаш и двамата ще сте  щастливи. Докато сте заедно.”
Педро Хуан Гутиерес

За него ми разказват първо Луиз и Енрике в бар Париж в старата Хавана, през пролетта на 2005. “Ако има някой, който казва истината за Куба, това е той – Педро Хуан Гутиерес. На всяка цена трябва да прочетеш “Мръсна хаванска трилогия”, велика книга, тук всички я четат тайно.

Педро Хуан Гутиерес е забранен за четене в Куба, но продължава да живее в Куба. Чувам това име още няколко пъти след това – един от култовите кубински писатели в момента, придобил световна известност с Мръсна хаванска трилогия (Trilogía sucia de La Habana, 1998) и поредецата Centro Habana, в която влизат El Rey de La Habana, Animal tropical, El insaciable hombre araña и Carne de perro. Роден през 1950 година в Матанзас, живее в Хавана, където се издържа от писане и рисуване. Пътува по света много заради книгите си.

Няколко месеца по-късно си купувам Мръсна хаванска трилогия в Бат, Англия, вече второ или трето издание на английски. Трудно ми е да повярвам, че чета толкова искрена книга за Куба. “Свиквах с доста неща в моя живот”, пише той. ”Свиквах с бедността, тренирах се да не бъда амбициозен, защото ако бях, нямаше да оцелея”.

Всъщност – какво те спасява, когато животът около тебе се разпада и нищо от стария твой свят не е останало да те държи на повърхността? (По-голяма част от действието се развива през 1994 – една от най-тежките години в икономическо отношение в Куба, време на масов глад, когато хиляди кубинци емигрират със саморъчно направени салове за Маями.)

Сексът, ромът, марихуаната и малко румба, ако е възможно – е отговорът, който дава героят на Педро Хуан – тези са нещата, заради които не полудяваш съвсем. Езикът на книгата е безпощаден, циничен, оголен. ''Само ядосаното, агресивно изкуство може да покаже другата част на света, тази, която никога не виждаме или се опитваме да не виждаме, за да избегнем собственото си объркване”, казва Педро Хуан в книгата, заявявайки открито своето кредо. “Човек, който е достигнал перфектен баланс, е твърде близо до Бога, за да бъде артист”.


◊ ИНТЕРВЮ С ПЕДРО ХУАН ГУТИЕРЕС

После намирам негова страница в интернет (http://www.pedrojuangutierrez.com) и решавам да му пиша. Той отговаря светкавично на мейла ми, което ми се струва абсолютно невероятно. Намира се в момента в Мадрид, където ще бъде премиерата на новата му книга – Змийско гнездо (El nido de las serpientes). След това се връща в Хавана.

Питам го някакви съвсем дребни неща, подходящи за интернет-чат. И той пак отговаря светкавично.

Как започва денят ти?


Денят ми започва с малко йога и след това продължава като на нормален човек. Когато пиша книга, обикновено пиша сутринта, но ако не пиша, всичко тече нормално.

Кои са любимите ти места в Хавана?

Playas del Este в източната част на града, обожавам тези места. Ходя няколко пъти в седмицата да плувам. Спортувам много.

Би ли направил някаква  политическа прогноза за Куба?

Не обичам да говоря за политика. Вярвам, че литературата е по-важна.

Знаеш ли нещо за България?

За България знам киселото мляко, което беше много популярно у нас през 70-те. И още нещо, не много – спомням си го, сувенирите и списанията от времето на комунизма.

Какво би казал на българите, които още не са чели твоите книги?

Искам да кажа, че демокрацията и свободата са фундаментални за всяка страна. Трудно е да ги достигнеш, още по-трудно е да ги поддържаш.
 
Un beso, Pedro Juan.


◊ ПОМАГАЛО ЗА ЧЕТЯЩИ

Поръчайте книгата "Мръсна хаванска трилогия" от Книжарница LiterNet !
Автор:
София Несторова
Публикация:
04.07.2007 г. 15:50
Етикети:
Посетено:
772
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4242-premiera-na-mrasna-havanska-trilogiya