Издания / премиери

Словото като алхимия на Духа

В творческата лаборатория на “Бумеранг”

◊ СЪБИТИЕТО

Неотдавна излезе от печат вторият брой на списание “Бумеранг”, списвано от творците на Кърджали, Хасково и Димитровград. След като бе представено първо в другите два града, сега с него ще бъдат запознати и феновете му в родопския средищен град.

Заповядайте на 29 юни от 18 часа в Керимовата къща, Кърджали.

Организатори на проявата са Община Кърджали и Регионална библиотека “Н. Й. Вапцаров”.


◊ ИЗДАНИЕТО И НЕГОВИТЕ ЦЕЛИ

Редакционният екип на литературния алманах обеща още от уводната си статия, че изданието ще бъде нещо като лаборатория за духовно търсачество, която да изследва възможностите на словото, на изкуството за подобряване качеството на животга и съдействащи за разширяването на човешкото съзнание. Защото в днешното време, застрашено от властващата култура на образа, словото може да се окаже и ненужен анахронизъм, ако не се промени към по-добра и въздействаща духовна битийност. И защото, понякога търсенията в тази посока отиват твърде далече. Толкова, че остават неразбрани от читателя, тъй като, обикновено, преминават през личния порив, през самоцелността на литературата, а тогава няма как словото да не агонизира, да не се профанизира и изчерпи като отмираща енергийна форма. Няма как злоупотребата с него да не провокира ширещата се днес духовна закостенялост и пълната забрава за съдържащата се в него сакрална автентика.

Именно поради тези неща днес често се стига и до така наречената от поетесата Елица Мавродинова абстиненция за Луна. До тази така разрушителна зависимост от лъжливи усещания. И колкото повече се получава присъщата за този вид глад илюзия за ситост, толкова повече желанието за тази “дрога” расте. И поставя гладния в порочното блато на миража.

Но как да не се стига до там, ще обсъждат не само списващите списанието, а всички, които се отзоват на поканата и имат какво да кажат, в това число и читателите. А такава възможност ще им се отдаде на 29 юни от 18 часа в Керимовата къща.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
29.06.2007 г. 11:24
Посетено:
516
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4220-slovoto-kato-alhimiya-na-duha