Издания / премиери

Петранка Божкова. Думи по пътя

Нова поетична книга

Петранка Божкова. Думи по пътя


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на новата поетична книга “Думи по пътя” (
Захарий Стоянов, 2007) от кореспондентката на Радио Варна в Добрич Петранка Божкова.

Премиерата ще се състои в Концертното студио на Радио Варна на 25 юни 2007 от 18.00 ч.


◊ ДУМИ НА АВТОРКАТА

Това е четвъртата ми поетична книга – “Думи по пътя”. Стиховете в нея са от последните няколко години. Според хората, които са я чели, “това е най-съдбовната” ми книга. В нея има много метафоричност, изстраданост, уроци по животопис, уроци по история и т.н.

Според литературния критик Драгомил Георгиев, “водата на Петранка Божкова е много студена, защото я вади от дълбоки кладенци, но и много чиста и бистра”. Не зная… Други твърдят, че това е най-тъжната, но пък и най-приглушено светлата ми книга. Пак не зная. Зная само, че стиховете в тази книга са писани в мигове на силно сгъстени емоционални състояния. Нещо ме е карало да откликвам на определен въпрос, на определен нравствен, духовен или чисто човешки  казус. Моите стихове са моята човешка философия за нещата от живота, в който се редуват и радости, и болка, и тревога, и надежди… Те са моят отзвук на абсурдите, които често ни карат да се питаме “Кои сме?”, “Какво се случва?” и “Защо?”

Но… да не се увличам прекалено много.
   
Колкото до заглавието “Думи по пътя”, в него съм закодирала едно мое много съкровено и много простичко желание: думите, които изричаме помежду си, да не спират по пътя… Защото думите са пътека, която ни свързва, по която вървим заедно. Ние, хората. Има думи за молитва. И думи за любов. И думи за клетва. За всичко. Нека да дадем шанс на думите за любов, за светлина, за надежда да живеят. За да стане по-светло и пространството край нас и в самите нас.  


◊ ВИЗИТКА

Петранка Божкова живее в Добрич и работи като кореспондент на Радио Варна. Завършила е Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Издадени книги:
. “…Но чудо няма!”
(1992, ИК “Няголова”),
. “Пепел от илюзии”
– стихове (1997, “Български писател”),
. “Брод към небето” – поезия (2002, ИК “Няголова”)
. “Думи по пътя” – поезия (2007, ИК “Захарий Стоянов”.

Автор на сценария на документалния филм за Дора Габе “Почакай, слънце!” (2003 г. - продукция на БНТ). Има публикации в централни и регионални издания за литература и изкуство. Член на Съюза на българските писатели и на СБЖ, член на УС на Сдружението на писателите в Добрич.
   
Носител на Първа награда в първия Национален поетичен конкурс “Христо Фотев” – Бургас, 2006 г., на Трета награда в Националния конкурс “Кулски поетичен панаир” 2006 г. и на Годишната награда на Община Добрич за литература през 1998 г. и 2006 г.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
22.06.2007 г. 15:03
Етикети:
Посетено:
1185
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4193-petranka-bozhkova-dumi-po-patya