Издания / премиери

Саша Соколов. Училище за глупаци

Нова книга на "Факел експрес" и "Жанет 45"

Саша Соколов. Училище за глупаци


◊ СЪБИТИЕТО

"Факел експрес" и "Жанет 45" представят

Книгата на Саша Соколов "Училище за глупаци" от поредицата "Нова проза", съвместно издание на "Факел експрес" и "Жанет 45".


◊ ЗА КНИГАТА

"Училище за глупаци" е обаятелна и трагична, една от най-затрогващите книги.
                                 Владимир Набоков

„Училище за глупаци“ е своеобразен учебник. Аз бих го направил задължителен за хората, които учат „за писатели“... Ако организираме мислен конкурс за „първа книга на белетрист“, според мен първото място ще спечели „Училище за глупаци“. Това е еталон, енциклопедия на първия опит. Нивото на този опит ни диктува красота и висота, непоносимост и възможност на по-нататъшния живот.
                                Андрей Битов

Всичко става абсолютно от само себе си. Пиша така, както чувствам, напълно интуитивно... Включва се някакъв друг апарат, който е по-умен от мен, а аз мога само да контролирам с каква скорост става това. Мога да забавя процеса или да го ускоря. Дори не бих могъл да се определя като писател от определено направление. И това не е важно или интересно за мен. Важното е, че нещо се пише и нещо излиза.
                                Саша Соколов


◊ ЗА АВТОРА

Саша (Александър) Соколов е роден през 1943 г. Завършва журналистика в Московския университет. През 1975 г. емигрира във Виена, а година по-късно заминава за САЩ, където с благословията на Вл. Набоков в изд. „Ардис“ излиза на руски и английски първият му роман – „Училище за глупаци“ (написан през 1973 г.). Пак там следват започнатият още в СССР роман „Между кучето и вълка“ (1980) и „Палисандрия“ (1985).

Популярността му в САЩ расте, създаден е „Фонд на почитателите на Саша Соколов“, провеждат се конференции, посветени на творчеството му и литературния авангард.

С. Соколов е лауреат на наградите „А. Бели“ (1982), на сп. „Октябрь“ (1986), „Пушкин“ на Германската академия за изкуства (1996) и др.


◊ ПОМАГАЛО ЗА ЧЕТЯЩИ

Поръчайте си книгата на Саша Соколов "Училище за глупаци" от Книжарница LiterNet !

Автор:
Мира Златарева
Публикация:
10.06.2007 г. 17:23
Посетено:
303
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4115-sasha-sokolov-uchilishte-za-glupatsi