Издания / премиери

Сп. “Книгите днес”: 2007 г., бр. 2

Новият брой

Сп. “Книгите днес”: 2007 г., бр. 2


◊ СЪБИТИЕТО

“Панаири, панаири – свят, отрупан с толкоз хубави, примамливи неща…”
това пееше през 70-те години екзалтирано младата Лили Иванова, по стихове на Дамян Дамянов и музика на Тончо Русев.

Сега, на Пролетния панаир на книгата в НДК между 30 май и 3 юни 2007 г., едно от хубавите и примамливи неща на панаира беше появата на
Втория брой на сп. “Книгите днес” за тази година.

Четеш и пееш!
Какво предлага този брой?


◊ ЕТО КАКВО

1. “Шансът 9: бедни в Европа или идиотите на Европа?” от Митко Новков в рубрика “Плюс 1” (с. 3-4) – стартов текст на броя, който почти целият е за евроинтеграцията. В случая става дума за икономическата мизерия на духовната извисеност. Критичен, но беззлобен текст за правата на книгата в новата членка на ЕС – Република България. Текст-камертон!

2. “Ориент, ориенталистика, “Ориенталия” от Лия Данова в рубрика “13 века България” (с. 5-6) – в редовната рубрика за спонсора на сп. “Книгите днес” този път представяме книжки първа и втора за 2006 г. на списанието за Изтока “Orientalia”, също финансирано от НДФ “13 века България”. Завидна солидарност между две културни медии у нас! С нея реалният читател на “Книгите днес” става потенциален читател на “Orientalia”.

3. “Национално честване на българската печатна книга” от Юлия Йорданова (с. 7-9) и “Неделното поучение на Софроний” от Розалина Бъневска (с. 9-10) в рубрика “13 века България” – двоен репортаж за проведеното наскоро в Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Национално честване на 200-годишнината на българската печатна книга, ако считаме издаването на “Неделник” от Софроний Врачански за пионер в българското книгопечатане.

4. “Списание за победители!” от Юлия Йорданова (с. 11-12) и “Синьо” от Силвия Томова (с. 12) в рубрика “13 века България” – поздрав от редакцията на “Книгите днес” към един от редовните автори на списанието – Силвия Томова, която на 13 април 2007 г. спечели първа награда в конкурса за белетристика “Рашко Сугарев” за разказа си “Синьо”. Отново с подкрепата на НДФ “13 века България”!

5. “На плажа – Кафка” от Еньо Стоянов (с. 13), “Кахена” от Мария Стоилова (с. 13), “Прозорци към света” от Силвия Петрова (с. 14) и “Садолитература” от Юлия Здравкова (с. 14) в рубрика “Моят избор” – рецензентски коктейл от четири съставки, който опиянява, без да замъглява съзнанието. Консумира се преди покупка на книги, защото подпомага избора и вдъхва решимост.

6. “Литературният герой – начин на обсебване” от Живка Симова (с. 15) и “История, която се случва…” от Красимир Проданов (с. 16-17) в рубрика “Моят избор” – рецензентски коктейл от само две съставки, но в по-голямо количество и по-сложна пропорция. Комбинацията от разнообразни книги-напитки може да крие рискове от книжно натравяне, но и шансове за неподозирани възкачвания на духа!

7.Четенето – наказание или удоволствие” от Мария Господинова в рубрика “Да или Не” (с. 18) – текст на студентка от Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ “Св. Климент Охридски”, изтръгнат между две сесии – килъри на невинното четене…

8.  “Литературно списание за жената”, бр. 1, год. І, 1935 г. в рубрика “Първо издание” (с. 19-20) – този път явяваме началния брой на някогашното литературно списание “само за жени”, където на първа страница естествено стои кой? (коя?) – “Потомка”-та на Багряна…

9. “Календарът на книжарници “Хеликон” за 2007 година” от Яна Йолова (с. 21-22) и “Евробългаринът: от Алеко Константинов до Алек Попов” от Весел Цанков (с. 22-23) в рубрика “Места на книгата” – репортаж и премиерно слово за пръкналия се тази година “умен календар” на книжарници “Хеликон”. Ако са умни, те ще продават и “Книгите днес”!

10. “Леонардо да Винчи: Художествената и техническата рисунка от времето на Италианския ренесанс” от Росица Димитрова в рубрика “Фотосесия” (с. 24-25) – думи и картини от и за Леонардо! Тази година той почти възкръсна в българското културно пространство. Така “човекът на Витрувий” с идеално-хармоничното си телосложение от ХІІІ век позира и на корицата на нашия брой. Забележителен колаж между художник и творение!

11. “(Не само) за литературните кръчми и клозетната литература” от Тони Димитрова в рубрика “Авторът” (с. 26-28) – интервю с нашумелия български писател, живеещ в Лондон – Юлиан Попов. Писателят разказва за новия си роман “Островът на мъглите” и за литературните привички на великобританците. Емигрантската тема е винаги тъжна, но авторът ни развеселява с български калки на прословутите английски идиоми… Да си глътнеш граматиката от смях…

12.Ciela”: сред най-популярните брандове на българския книжен пазар” от Яна Йолова в рубрика “Създатели на книгата” (с. 32-34) – интервю със Светлозар Желев от изд. “Сиела”, което издава романа на автора фаворит на този брой – Юлиан Попов. Липсва ни само Елизабет Костова, за да съберем в едно екипа на новосформираната фондация “Костова” за стимулиране на творческото писане в България…

13. “София: спомени за един град” от Юлия Йорданова в рубрика “Кой ще ме издаде” (с. 38-39) – препоръка към издателите да пресъздадат книгата на Боян Болгар за българската столица между двете световни войни: “Градът умира и се ражда”. След нобелираната “Истанбул. Спомени за един град” от Орхан Памук това е още едно добро предложение за бъдещи заглавия у нас. Читателите-носталгици го заслужават!

14. “Репортаж на невъзможното” от Аглая Маврова (с. 40-41) и откъс от “Обща европейска езикова рамка: учене, преподаване, оценяване” (с. 42-43) в рубрика “Възразявам” – публицистичен разказ за невъзможното сдобиване с една книга на изд. “Relaxa”, излязла под благословията на МОН. За каква демокрация си говорим, когато читателите нямат свободен достъп до българските издания на официалните документи на ЕС?

15. “Защо обичаме жените” на Мирча Картареску?” от Илиана Павлова (с. 45-46) и “Защото обичаме жените!” от Кристина Йорданова (с. 46-47) в рубрика “Двоен избор” – още един рецензентски коктейл, забъркан от качествени балкански съставки: литература на румънския автор Мирча Картареску (интервюиран в бр. 1 на сп. “Книгите днес” от 2007 г.) и критика на две български дами, съответно от Великотърновския и Софийския университети. Чете се на екс!

16. “Българско благовестие: “Отче наш” на 228 езика с 12 есета” от Румяна Пашалийска и Александър Мошев в рубрика “Бестселър” (с. 48-49) – премиерно слово на директорката на НЛМ и част от предговора на първото фототипно издание на забележителната книга на възрожденеца Неделчо Орешков от 1872 г. Най-вероятно тази книга чупи рекордите в мултиезичните издания! Уверете се сами.

17. “Постигнала съм всичко, което съм пожелала” (с. 50) и “Животът е лъжичка с шоколад” (с. 51) от рубрика “2 в едно” – ексклузивно двойно интервю с певиците майка и дъщеря: Силвия Кацарова – “железният глас на рока” и Теди Кацарова – “кадифеният глас на попа”! Както казахме: четеш и пееш…

18. “Чарлз Дарвин за литературата” от рубрика “Любопитно за книгите” (с. 52) – ненадеен фрагмент от автобиографията на гениалния еволюционист, който още през ХІХ в. пледира за закон против романите с “нещастлив завършек”. Може би happyend-ът е ключът към прехода от читателя-маймуна към читателя-човек?

19. “Съпрузи и любовници в българската литература: Пенчо Славейков и Мара Белчева” от Юлия Йорданова в рубрика “Любопитно за авторите” (с. 53-55) – втора серия от документалния романс на сп. “Книгите днес” за Великите (писатели) в любовта. Този път четем нещо ново за познатата литературна двойка, извлечено от техните епистоларии и мемоари – няма по-т(р)аен любовен топос от... гробището. Ерос и Танатос отново си дават среща в тази статия за влюбените до смърт и обсебените от литература души на Пенчо Славейков и Мара Ангелова-Белчева.

20. “Училищната библиотека” от Наташа Крумова в рубрика “Професия консултант” (с. 57) – този път интервююто е с библиотекаря на 91 ГПНЕ “Проф. Константин Гълъбов” в София, известна повече като Първа немска гимназия в столицата. От текста разбираме, че там младите четат. Ясно защо: умението да четеш се формира с дисциплина.

21. “Интеграциите ни” от Марин Бодаков в рубрика “Послеслов” (с. 58) – финален текст на броя, посветен на българската интеграция към Евросъюза. Тук колумнистът обговаря конференциите-книги от областта на публичната комуникация, връзките с обществеността (т.нар. PR) и рекламата, като достига до извода, че евроинтеграцията е частен акт на личността независимо от тиражираните идеологеми на масмедиите за колективното членство в ЕС.

След всичко това си мисля, че едно списание за книгите на българския пазар днес по своему е “панаир на книгата”. Само че портативен, в страници-“щандове”, персонален, дълготраен… Като сп. “Книгите днес”.
Вижте го!

Автор:
Юлия Йорданова
Публикация:
04.06.2007 г. 09:41
Посетено:
1094
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4084-sp-knigite-dnes-2007-g-br-2