Издания / премиери

Христо Кърджилов. Котки в квартал страх

Същественото е в детайлите

Христо Кърджилов. Котки в квартал страх


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на 1 юни 2007, от 18 ч.
в Градската художествена галерия - Варна
    
Пресконференция на 1 юни 2007, от 13 ч. в ГХГ Варна

“Котки в квартал страх”
Автор Христо Кърджилов
Редактор Албер Бенбасат
Художник на илюстрациите Христо Кърджилов
Фотография - Христо Кърджилов, Кирил Ангелов
Издателство “Изток-Запад” 2007


◊ ЗА АВТОРА

Христо Кърджилов - един от най-харесваните български художници, отличен с престижни награди от почти всички международни биеналета и триеналета на графиката, държи да представи първата си белетристична книга в Градската художествена галерия. Защото тъкмо тук той е удостоен с най-високите награди и на Международното биенале на графиката във Варна - Първата награда през 1995 г. и Голямата награда през 1997 г.

През март т.г. Христо Кърджилов поднесе една наистина голяма изненада на своите почитатели - двойна премиера: изложба графика в галерия-книжарница "София Прес” и премиера на книгата "Котки в квартал Страх" (06.03.2007 г., 18 часа).


◊  И КНИГАТА

Дебютната белетристична творба на Христо Кърджилов бе посрещната с голям интерес, а Radio France Internationale я избра за Книга на месец март 2007.

Поместените в тази книга 11 разказа пресъздават преживелици на автора в една непривична за неговата натура обстановка, изпълнена със странности и загадъчности. Това е светът на Северна Африка – привидно летаргичен и съвсем не така екзотичен, каквато представа се е изградила у лишените от наблюдателност. А Христо Кърджилов не само притежава това качество – като професионален художник той го е „тренирал“ до степен, позволяваща му да съзира и в незначителния детайл същественото, да улови вътрешната динамика и да я изведе като доминанта, поразяваща въображението...

Впрочем изненадата идва не толкова от начина, по който разказвачът разгъва сюжетите си – с внимателно повдигане на завесата, сякаш да ни подготви за драматизма на „случката“, – колкото от обратите в поведението на персонажите, произтичащи от логиката на една непозната и чужда на европееца традиция.

Христо Кърджилов (р. 1952) е име, отдавна утвърдено сред творците на изобразителното изкуство. Работи предимно в областта на графиката, акварела, рисунката, живописта. Отличен е с водещи награди при многобройни участия в международни изложби и биеналета. Илюстрирал е десетки книги, а сега – за първи път – и своя.

Книгата “Котки в квартал Страх” е придружена със серия мистични акварели, рисунки и графични листове – компилация от илюстрациите, включени в книгата. Те са отпечатани в тираж от девет броя, за всяко заглавие и разказ. За колекционерите Христо Кърджилов издава 33 броя от книгата, които съдържат по една гравюра в същия формат. Библиографските екземпляри са номерирани и подписани от автора.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
30.05.2007 г. 20:15
Посетено:
1025
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4063-hristo-kardzhilov-kotki-v-kvartal-strah