Издания / премиери

Жени по китайската стена

Репортер написа роман за края на наборната служба в Българската армия

Жени по китайската стена


◊ СЪБИТИЕТО

Журналистът от програма „Хоризонт” на БНР Стоил Рошкев издаде романа „Жени по китайската стена” (ИК „Жанет 45”), посветен на последния наборен войник в Българската армия.

Премиерата на романа „Жени по китайската стена” ще се състои на 31.05.2007, четвъртък, от 12.00 ч. в зала 4, НДК – партер.

Заповядайте!◊ ДУМИ ЗА КНИГАТА

През месец март 2007 г. в казармата беше взет последният наборник. От 2008 г. армията на България ще бъде изцяло професионална.

За „Жени по китайската стена” Румен Леонидов пише, че е роман със „силен политически акцент, честна, откровена и дори смущаваща гражданска позиция”.


◊ АВТОРЪТ

Това е първата прозаична книга на Стоил Рошкев. Преди това той е издал една стихосбирка, „Ток” (1997; 2004), получила голямата награда на конкурса за дебют „Южна пролет” през 1998 г.

Освен в Българското национално радио авторът на „Жени по китайската стена” е работил в Българската телеграфна агенция, бил е старши инспектор по телевизионен мониторинг в Съвета за електронни медии. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.

Стоил Рошкев е роден на 15 октомври 1976 г.


◊ ОЩЕ НЯКОЛКО ДУМИ

За поезията на Стоил Рошкев:
„Сред небулозата на поредните млади в българската литература стиховете на Стоил Рошкев като че ли стоят най-отчетливо, с най-избистрени черти.”
       Георги Господинов, в. „Литературен вестник” , 1998 г.

За прозата на Стоил Рошкев:

„Как се съчетава уличен реализъм с авангард, ще попитате? Какво е това чудо-юдо риба кит? Прозата на Стоил Рошкев, ще ви отговоря веднага.”
         Лора Шумкова, в. „Литературен вестник”, 2005 г.
Автор:
29.05.2007 г. 22:47
Посетено: 694
Етикети: Жени
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4047-zheni-po-kitayskata-stena