Издания / премиери

Световноизвестният германски писател Даниел Келман гостува в София

Литературна среща на 24 октомври от 19:00 часа в библиотеката на Гьоте-институт България

Световноизвестният германски писател Даниел Келман гостува в София

◊ СЪБИТИЕТО

Световноизвестният германски писател Даниел Келман гостува в София 

Литературната среща с Даниел Келман ще се състои на 24 октомври, от 19:00 часа, в библиотеката на Гьоте-институт България. По време на събитието, което се провежда в рамките на десетия Международен кино-литературен фестивал Синелибри, авторът ще представи най-новия си роман „Светлина и сянка“. Българският му превод е публикуван през тази година от Издателство „Колибри“, а романите на Даниел Келман са превеждани на над 40 езика. 

Срещата между писателя и публиката е и втората от поредицата литературни срещи в библиотеката на Гьоте-институт България „LitGeist“, която поставя фокус върху немскоезичната литература днес. В събитието ще вземат участие преводачката Жанина Драгостинова и Светлозар Желев.

„Светлина и сянка“ е книга, която ще се чете и от следващите поколения. Вълнуващ роман за фаталните последици от компромиса. На читателя му предстои среща с наратив, чийто майсторски език умело редува  експресионистични филмови сцени с комедийни диалози. Книгата поставя и болезнено актуален за днешната реалност въпрос: колко струва творчеството на артиста, който не може да устои на ухажването на властта и позволява да бъде харесван от чудовища?

В рамките на събитието ще бъде представено и новото издание на романа „Измерването на света“ – удивителен бестселър, който изследва темите за гениалността и свободата с бликаща фантазия и чувство за хумор.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Даниел Келман е роден в Мюнхен през 1975 година, в семейството на режисьора Михаел Келман и актрисата Дагмар Метлер. Автор е на световноизвестния роман „Измерването на света“ (издаден на български от ИК „Колибри“ през 2008 г.). Той е автор също така на романите „Слава“, „Аз и Камински“, „Tил“ (издадени на български от ИК „Колибри“ през 2011, 2016, 2019 г.) и на пиесите „Наставникът“, „Духове в Принстън“ и др.

Авторът, който е високо ценен, както от читателите, така и от критиката, е носител на множество литературни награди, сред които наградата „Кандид“ (2005), наградата на Фондация „Конрад Аденауер“ (2006), наградата „Хайнрих фон Клайст“ (2006),  наградата за литература  на вестник „Die Welt“ (2007), Международната литературна  награда „Томас Ман“ (2008) , както и  наградата „Франк Ширмахер“ (2018).

 ..............

Събитието е част от поредицата литературни срещи на Гьоте-институт България, LitGeist - Немскоезичната литература днес и се осъществява в партньорство с Издателство „Колибри“ и десетото издание на Кино-литературния фестивал Синелибри.

Литературните срещи, озаглавени „LitGeist – Немскоезичната литература днес“, поставят фокус върху съвременни немскоезични автори и преводачи. Гьоте-институт България подкпрепя избраните произведения и техните преводи чрез партньорство с мрежата „Традуки“, която насърчава преводи от, към и в Югоизточна Европа. Поредицата стартира в края на месец септември с гостуването на писателката Дагмар Лойполд.

 

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт България
Публикация:
22.10.2024 г. 17:46
Посетено:
113
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/40046-svetovnoizvestniyat-germanski-pisatel-daniel-kelman-gostuva-v-sofiya