Издания / премиери

Премиера на книгата „Личност и същество“ на проф. Калин Янакиев

24 октомври 2024 Г., 18.30 ч., Книжен център „Гринуич“ - София

Премиера на книгата „Личност и същество“ на проф. Калин Янакиев
◊ ПОКАНА
 
Фондация „Комунитас“ ви кани на премиерата на книгата „Личност и същество“ на проф. Калин Янакиев. Изданието ще бъде представено от проф. Иван Христов, отец Николай Нешков, доц. Мартин Осиковски, редактор на книгата, и от самия автор проф. Калин Янакиев.
 
Авторът проследява и анализира дискусиите и споровете на богословите от II–IV век, свързани с основни понятия в догматическото учение за Светата Троица. Книгата включва богат богословски и исторически изворов материал.
 
„Християнството, за разлика от останалите монотеистични (авраамични) религии изповядва нещо парадоксално: изповядва Три отделни и различни една от друга Личности… Същевременно обаче християнството изповядва (и ето в това е парадоксът), че тези Три различни една от друга Личности – Отецът, Неговият Син и Духът Свети са... Едно и също Същество, че Те – и Трите – са Единият и Единствен Бог, Когото познаваме.
Как християните обясняват на разума това, което с увереност утвърждават като откроило им се? Как свидетелстват пред света, че изповядваното от тях, въпреки своята парадоксалност, не е абсурдно и без-умно?
Всъщност това е най-фундаменталният и най-първи въпрос, пред който богословският разум – богословието на християнството е изправено и точният отговор на който, както ще покажа в тази книга, по необходимост е достигнал, след дебатите между II и IV век, фундаменталното различаване и определяне на две реалности, които дотогава са били приемани като идентични – реалностите „личност“ и „същество“. - Калин Янакиев
 
Проф. дфн Калин Янакиев (р. 1956 г.) е преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, член на Международното общество за изследвания на средновековната философия (S.I.E.P.M). Автор е на 15 книги, сред които: „Метафизика и християнство“ (2008), „Светът на Средновековието“ (20012), „Христовата жертва, Евхаристията и Църквата“ (2017), „Историята и нейните „апокалипсиси“. Предизвикателството на вечния ад“ (2018), „Бог е с нас. Християнски слова и размисли“ (2018), „Метафизика на личността. Християнски перспективи“ (2020). През 2015 г. е постриган за иподякон на БПЦ.
 
Очакваме ви на 24 октомври (четвъртък) от 18.30 ч. в Книжен център „Гринуич“ (бул. "Витоша" 37)!
 
Автор:
Фондация „Комунитас“
Публикация:
21.10.2024 г. 17:21
Етикети:
проф. Калин Янакиевпремиера на книгаФондация „Комунитас“
доц. Мартин Осиковски
отец Николай Нешков
проф. Иван Христов
„Личност и същество“
Посетено:
110
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/40030-premiera-na-knigata-lichnost-i-sashtestvo-na-prof-kalin-yanakiev