Издания / премиери

Представяне на историческия роман "Гайдарят" от Светлозар Панов в Пловдив

8 октомври, 17,30 часа, Първо студио на Радио Пловдив -  БНР

Представяне на историческия роман "Гайдарят" от Светлозар Панов в Пловдив
◊ ПОКАНА
Представяне на историческия роман "Гайдарят" от Светлозар Панов в Пловдив

Издателство „Фрийстайл пъблишинг" и доц. д-р Младен Влашки ще представят във вторник, 8 октомври от 17,30 часа в Първо студио на Радио Пловдив пред четящите пловдивчани романа „Гайдарят", чийто автор е дипломатът Светлозар Панов, който е бил посланик на България в няколко страни в Европа, Африка и Австралийския съюз.

„Гайдарят" е роман, посветен на човешки  и исторически събития, оплели двама млади българи от средата на 19. век, на които съдбата отрежда да преминат през низ от изпитания по пътя им като мигранти из Европа, бягащи от турския гнет в родината им.

Разказът за Мария и Христо от старопланинското село Топлеш, принудени да направят своя избор, е историческа фикция, в която авторът дръзко е преплел съдбата на своите герои с реални личности като Васил Априлов, Шандор Петьофи и Оскар Уайлд и със събития, разтърсили Европа през 19-и век.

Романът повдига редица въпроси. Какви сме били преди двеста години? За какво са мечтали нашите предци? Героизмът ли е бил водещ във вековете на мрак, или повечето нашенци са живеели ден за ден? Какво е можело да разяри гяура и да го подтикне към съпротива, така че, притиснат от обстоятелствата, да промени съдбата си?

Заповядайте на 8 октомври от 17,30 часа в Първо студио на Радио Пловдив -  БНР

 
Автор:
Петър Колев, Изд. "Фрийстайл пъблишинг"
Публикация:
07.10.2024 г. 12:51
Етикети:
романпредставяне на книга
Светлозар Панов
доц. д-р Младен Влашки
„Гайдарят"
Издателство "Фрийстайл пъблишинг"
Посетено:
95
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39931-predstavyane-na-istoricheskiya-roman-gaydaryat-ot-svetlozar-panov-v-plovdiv