Издания / премиери

Митко Новков представя книгата си „Вслушвания” в Ахтопол

Модератор на събитието ще бъде Катя Съева от сдружение “Лумен”

Митко Новков представя книгата си „Вслушвания” в Ахтопол

 ◊ ПОКАНА

Заповядайте на представянето на книгата на Митко Новков „Вслушвания”, изд. "Жанет 45" в Ахтопол. Събитието ще се състои на 28 септември (събота) от 18.00ч. в артистичното пространство на ахтополската Galera ah gallery. Модератор - Катя Съева (Сдружение “Лумен”).

За книгата

В есето Митко Новков е намерил своя жанр. Събраните в тази книга културологични и литературоведски есета стъпват върху впечатляваща начетеност и от тях читателят може да научи много. Но те са най-вече резултат от едно нестихващо любопитство към хуманитарното знание, от дръзко вглеждане под повърхността на познатото, от способността на автора да вижда неподозирани връзки между нещата и неочакван смисъл в детайлите. Есетата в тази книга откриват своите сюжети на интелектуално търсачество в широкото пространство от Античността до съвременността, от митологията до съвременната литература, и при това ги разказва интригуващо. Изключително интригуващо.  ~ Ани Бурова

За автора

Митко Георгиев Новков е роден на 25 юли 1961 година в старопланинското село Бързия, в подножието на връх Ком и прохода Петрохан. Средното си образование получава в ПГ «Д-р Иван Панов» в град Берковица. През 1988 година завършва висше образование в СУ «Св. Климент Охридски», специалност психология и философия. Работи известно време като училищен психолог, в периода 1994-2001 година е журналист в бургаския вестник «Черноморски фар» като 13 години «пристанува» в морския град. В момента живее в София. Публикува в местни и национални периодични издания от 1989 година. Неговите текстове са печатани във вестниците «Култура», «Литературен вестник», «Литературен форум», «Литературен глас», «Черноморски фар», «Дневник» и др., в списанията «Демократичен преглед», «Витамин Б», «Мост», «Страница», «Сезон», «Български месечник» и др. Носител за 1999 г. на наградата за белетристична книга «Пегас» на община Бургас и наградата за критика в конкурса, организиран от «Литературен форум» през 2001 г. по случай 150-годишнината от рождението на Иван Вазов и Захари Стоянов. Автор е на книгите «Изядената ябълка. 101 управител'ски истории» (1999), издателство «Аб» и на «Бартвежи. Разни и по-разни писаници по повод и без повод» (2001) от поредицата «Тълкувания» на издателство «Литературен вестник». Книгата му "Подир сенките на литературата" беше сред номинираните заглавия в секция "Хуманитаристика" на наградата "Хр. Г. Данов" през 2008. Телевизионен наблюдател на вестник «Култура».

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
25.09.2024 г. 11:47
Посетено:
119
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39850-mitko-novkov-predstavya-knigata-si-vslushvaniya-v-ahtopol