Издания / премиери

Германската писателка Дагмар Лойполд гостува в България

Дагмар Лойполд ще представи българския превод на своя роман „За разлика от слоновете“ на 26 септември в Библиотеката на Гьоте-институт България

◊ ПОКАНА

Среща с германската писателка Дагмар Лойполд

Гьоте-институт България поставя началото на нова поредица от литературни срещи, посветени на немскоезичната литература, превеждана на български език днес. 

Специален гост през септември е авторката Дагмар Лойполд, която ще представи българския превод на своя роман „За разлика от слоновете“. 

LitGeist - Немскоезичната литература днес

Поредица от литературни срещи

26.09.2024 г.
Начало: 18:00 часа

Библиотеката на Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1, гр. София

Гьоте-институт България отправя покана за среща с германската писателка Дагмар Лойполд, която ще представи българския превод на своя роман „За разлика от слоновете“.

Заповядайте в библиотеката на института на 26 септември, четвъртък, от 18:00 часа. 

Събитието дава и началото на нова поредица от литературни срещи, озаглавена „LitGeist - Немскоезичната литература днес“, която ще постави фокус върху съвременни немскоезични автори и преводачи. Гьоте-институт България подкпрепя избраните произведения и техните преводи чрез партньорство с мрежата „Традуки“, която насърчава преводи от, към и в Югоизточна Европа. 

В дискусията ще вземат участие преводачката на романа „За разлика от слоновете“ на Дагмар Лойполд - Майа Разбойникова-Фратева, издателката на книгата от издателство „Аквариус“ Даря Хараланова, а модератор ще бъде Стефан Русинов, познат като преводач, а също и автор и водещ на подкаста „Бележки под линия“.

Ден по-рано, на 25 септември, от 18:00 часа, Гьоте-институт България ще участва и в тазгодишното събитие „Нощ на литературата“, на което ще представи откъси от романа „За разлика от слоновете“. Те ще бъдат прочетени на български език от актьора Данаил Обретенов, а мястото, на което ще се състои четенето е One Gallery на ул. „Дякон Игнатий“ 1A. Заповядайте! 

След първото събитие, в рамките на „LitGeist - Немскоезичната литература днес“, поредицата ще продължи и през октомври с още гостувания на съвременни немскоезични автори в България. Очаквайте подробностите съвсем скоро!

.................

Дагмар Лойполд е родена през 1955 година. Тя е германска писателка, поетеса и преводачка, автор на няколко поетични книги, сборници с разкази, пиеси, есета, филмови сценарии и единадесет романа, три от които, включително и „За разлика от слоновете“, са номинирани за Германската литературна награда.

За творчеството си писателката е получавала множество награди, а през 2023 година е отличена с Голямата литературна Награда на град Мюнхен.

 

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт България
Публикация:
25.09.2024 г. 11:32
Етикети:
Майа Разбойникова-Фратевароманпредставяне на книгадискусияГьоте-институт България
издателство „Аквариус
Дагмар Лойполд
„За разлика от слоновете“
LitGeist - Немскоезичната литература днес
Поредица от литературни срещи
Посетено:
163
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39840-germanskata-pisatelka-dagmar-loypold-gostuva-v-balgariya