Издания / премиери

Празнуваме Деня на София с ново допълнено издание на култовия сборник с разкази „#НаЖивоОтСофия“

Превърнал се в истинска класика в жанра, сборникът излиза допълнен с нови разкази и майсторски илюстрации от Дамян Дамянов

Празнуваме Деня на София с ново допълнено издание на култовия сборник с разкази „#НаЖивоОтСофия“

Празнуваме Деня на София с ново допълнено издание на култовия сборник с разкази „#НаЖивоОтСофия“

 
Навръх Деня на София в книжарниците излиза новото издание на култовия сборник #НаЖивоОтСофия“ от обичания български писател – Александър Шпатов. Разширено с много нови истории, допълнителен контекст и великолепни илюстрации към всеки разказ на художника Дамян Дамянов, „#НаЖивоОтСофия“ ни приканва да изживеем София така, както никога досега.

Оставете се на фантазията на възможно най-вещия столичен гид, който може да ви развежда до безкрай из софийските потайности – и го е правил неведнъж. Разберете къде са най-вкусните принцеси, подложете се на тест за софийско жителство, провидете славното бъдеще на НДК, потърсете влюбени из баровете и автобусите, пийнете не една бира #наживо или вижте как зад всеки светнал прозорец се крие по една история – а след това позволете на кадъра да излезе през него, плавно да се издигне и да обхване цялата тая вечна, красива и приютяваща софиянци от всички градове на света столица. 


За книгата Георги Господинов казва: „Усещане за град, ловка картография през нови езици и мрежи. В това ни въвличат историите на Александър Шпатов. Най-хубавите от тях, като Път с жълти павета, Панелната църква, Влъхвите от Изток се возят само с ОК Супертранс и други, смесват с лекота фикция и реалност, градски легенди и репортаж, движат се край Петте кьошета, Народния, Младост 2... Градът, разбира се, е София. Такава, каквато бихме искали да я прочетем. Град с истории. И с легенда.


Специално по повод празника на София излиза и видео с текста от разказа „Да изживееш този град“, прочетен от Димитър Панев и с фотографиите на Иван Шишиев от „Етюдите на София“. Може да го гледате на линка тук: 
https://bit.ly/3XrWGR8


Александър Шпатов
е роден през 1985 г. в София. Завършил е Американския колеж. Магистър по право и докторант по „Теория на четенето“ в СУ. Aвтор e на сборниците #НаЖивоОтСофия (първо издание през 2014, ново допълнено през 2024), както и на Том 2.0 (2015), в който са събрани оптимизираните разкази от първите му три книги: Бележки под линия (2005), Разкази под линия (2008) и Календар с разкази (2011). Отличен e с Наградата Южна пролет" за най-добър дебют, както и с Наградата за литература на Столична община (2015). Превеждан е на английски (#LiveFromsofia, 2014 – българският избор в проекта Europa Readr 2021 на ЕС), немски (Fussnotengeschichten, 2011) и в отделни антологии на немски, арабски и турски.  През 2020 г. под негово редакторство излиза сборникът Първите 20, представящ най-значимите от негова гледна точка български разкази от новото хилядолетие. Председател е на Сдружение за градски читални и главен инициатор на проекта читАлнЯта в Градската градина на София. Член на УС на Фондация „Четене“. 

Дамян Дамянов е български художник, който работи в областта на книжния дизайн, плаката, илюстрацията, комикса и анимацията. Познат предимно с кориците и илюстрациите на множество книги, но и с различни странични проекти, по-важният сред които – типографският експеримент „Под езика" съществува и като книга. Доцент д-р, преподава в департамент „Визуални изкуства" на НБУ.

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд." Сиела"
Публикация:
17.09.2024 г. 14:49
Посетено:
131
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39808-praznuvame-denya-na-sofiya-s-novo-dopalneno-izdanie-na-kultoviya-sbornik-s-razkazi-nazhivootsofiya