Издания / премиери

#033 fait en france

Новият брой на "39 грама"

#033 fait en france


◊ СЪБИТИЕТО

#033 fait en france
39 грама

• Постер на броя
"без заглавие" културисти - собственост на Министерството на културата и комуникациите в Париж


◊ ЕТО КАКВО

От самия постер и собственика на представените "културисти" става ясно, че този брой идва да покаже друга, съвсем различна, осъзната практика за подкрепа и развитие на културата - и то като официална държавна политика - не на България - на Франция.

А ако "културисти" може да е и метафора, то за нас през последните 15 години ценностите на мускулите и дебеловратата естетика се наложиха като национален идеал - поп-фолк завинаги, простотия форевер- културизъм на дело - чудя се как и на кого да оставя броеве, както и постери от този брой - "фрии" за чиновниците на министерството на културата и техния началник Ламбо (познат и като Стефан Данаилов).
Сутрин, докато седя и извършвам най-естествено естествените си нужди, чета и препрочитам стари ЛИК-ове. И днес така. И така, днес беше Франк Дзапа...

И кво общо има Франк Дзапа и тази изложба, и тези културисти, и тази Франция - ми оказа се - много. С учудване чета едно вече познато име - на френски министър на културата през 80-те - Жак Ланг - същият, който инициирал фондовете за подкрепа на културата и изкуството. И кво станало - легендарният Пиер Булез поставил/изпълнил партитурите на Франк Дзапа, под неговото собствено диригентство - обезсмъртено в диска "the perfect stranger", а същия този министър на културата дава от името на френското правителство на Дзапа званието "Кавалер на изкуствата и литературата".

Това, което тук се сещам, е за един друг "кавалер" - кавалер на изкуствата на Мултигруп - Вежди Рашидов, който по едно време (1993-97) се гордееше че е "мултак" и пръв приятел на Илия Павлов - има го в архивите на БНТ в "как ще ги стигнем американците". Същият този мултак беше награден за заслуги с орден "Стара планина" от настоящия президент Г. Първанов...

Четете ЛИК докато серете - помага да разберете къде се намирате.

Венцислав Занков


◊ И ОЩЕ В БРОЯ

. За изкуството, културата, политиката, парите, смисълът и значението на креативността с Борис Данаилов*, Ан Беграмян**, Филип Пеге*** разговаря Венцислав Занков.
. и още - "за силата на изкуството..." Ан-Софи Лелонг
. и още - българските реакции на откриването на Fait en France - съхранила и предала Десислава Томова


--------------------------
* Борис Данаилов - Директор на Националната художествена галерия - София
**Ан Беграмиан - Аташе по Културните въпроси - посолство на Франция в България
*** Филип Пеге - куратор
****Ан-Софи Лелонг - служител във Френски културен институт - София


Автор:
39 грама
Публикация:
16.05.2007 г. 22:29
Посетено:
295
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/3980-033-fait-en-france