Издания / премиери

„Приказки за препинателните знаци“ с премиера в навечерието на 15 септември

Десетте забавни истории на Нели Маргаритова сприятеляват децата с правописа и пунктуацията

„Приказки за препинателните знаци“ с премиера в навечерието на 15 септември

Десетте забавни истории на Нели Маргаритова сприятеляват децата с правописа и пунктуацията

"Приказки за препинателните знаци“ - най-новата книга на автора на проза и поезия за деца Нели Маргаритова, ще бъде представена официално за първи път на 14 септември в рамките на Алея на книгата – София. Тя е събрала десет забавни истории, в които симпатичните герои са препинателните знаци. По този начин малките читатели ще могат да се сприятелят по приятен и лек начин през смях и забавление с традиционно трудните теми за правописа и пунктуацията.

„С тази книга Нели Маргаритова още веднъж успява да събуди любопитството на децата към една не толкова лека, но много важна тема. С лекота тя печели сърцата и умовете им, като им помага да не се страхуват от запетайките, тиретата и точките в изреченията. Така неусетно от врагове, те стават техни приятели.“, споделя Катя Антонова, основател на Издателство „Рибка“, което стои зад новата книга. „Разбира се, „Приказки за препинателните знаци“ не е учебник и няма задачата или амбицията да бъде такъв. Тя не може да замести часовете по български език или ролята на учителя. Но със силата на добрата художествена литература допринася по своя начин за общата кауза и отговорност за повишаване на грамотността.“, допълва тя.

Незаменима роля за привличането на интереса и симпатията на децата има и илюстраторът на „Приказки за препинателните знаци“ – Яна Гравишка. Това е дебютен проект за младата художничка, но с него тя прави категорична заявка да се превърне в любим автор на малките и пораснали читатели. Те ще могат да се запознаят с нея, а защо не и да порисуват заедно, на 14 септември по време на представянето на книгата на шатра 28 на Алея на книгата.

„Приказки за препинателните знаци“, която носи и любопитното подзаглавие „и малкото тире на господин Чукче́“, е подходяща както за деца в предучилищна възраст, така и за ученици от 1-ви до 5-ти клас. Според издателите книгата обаче обещава да е приятно четиво от помощ и за техните родители.

„Приказки за препинателните знаци“ не е първото заглавие, свързано с темите за правописа и грамотността с авторството на Нели Маргаритова, предлагано от Издателство „Рибка“. „Букви фантастични с муцунки симпатични“ вече помага на децата да се запознаят с азбуката и да я научат по-лесно през римувани приказки и красиви илюстрации.

За Нели Маргаритова:

Нели Маргаритова вече над 10 години е сред най-обичаните автори на детска проза и поезия у нас. Първите й книги от поредицата “Тайни и вълшебства на улица “Розмарин” № 13″ разказват за приключенията на малката Рада и разкриват куп тайни и загадки. Следват истории за едно градче с име от слънчеви лъчи, както и любимата на децата „7 приказки зелени с крила, крачета и антени“, която разказва за симпатични насекоми, които танцуват балет, ходят на сладкарница, обхождат империите си и дори правят серенади.

Автор:
Цвета Димитрова
Публикация:
13.09.2024 г. 14:20
Етикети:
грамотностправописпремиера на книга
Издателство „Рибка“
Яна Гравишка
пунктуация
"Приказки за препинателните знаци“
Нели Маргаритова
Посетено:
156
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39786-prikazki-za-prepinatelnite-znatsi-s-premiera-v-navecherieto-na-15-septemvri