Издания / премиери

Самият Създател разказва в новата книга на Радослав Бимбалов  „Ти, подобие мое“

В едно плашещо близко общество емпатията е забранена

Самият Създател разказва в новата книга на Радослав Бимбалов  „Ти, подобие мое“

Самият Създател разказва в новата книга на Радослав Бимбалов  „Ти, подобие мое

Будна съвест на съвремието ни – Радослав Бимбалов закодира в своите ювелирни творби навременни и дълбоко хуманни послания.

След „Екстазис“ и „Млък“ като логично продължение на арката от теми, изграждащи митологията на писателските му търсения, се появява и „Ти, подобие мое“ – помитащ и труден за побиране в един жанр роман, в който се пропуква въпросът за Сътворението и човешкия смисъл.

Естествен отбор. Оцеляват дебелокожите. В едно плашещо познато общество да помогнеш на някого е равносилно на провинение, което предопределя бъдещето ти. Най-ценното човешко откритие – думите – биват използвани за шумна омраза. Чуждите страдания са просто повод за лицемерна или откровено никаква съпричастност. А всяка постъпка може да бъде лесно проследена и вписанa в старателно поддържано досие.

И точно в това общество един почти обикновен учител се оказва на грешното място в грешния момент. А съдбата на петима души се оказва фатално преплетена и разказана през погледа на не кого да е, а самия Създател. 

Но как ли вижда този свят създание, представата за което се променя през вековете, но на което човечеството сякаш е склонно да припише всичките си неуспехи, да забрави в технологичните си революции или да назовава по име (понякога съвсем нехайно)?

Със своя графитен, плътен стил Радослав Бимбалов рисува смазващ портрет на съвременното общество, поело по пътя на собственото си отрицание. А физическите отклонения в романа обагрят до кървава наситеност метафизичните болки на света ни.

Смел, гъвкав, мащабен в своето послание, „Ти, подобие мое“ е оригинален летопис на човешкия път от първата разказана история до днес. Антиутопичен в рамките си и дълбоко хуманен в своята същност, това е роман, който търси отговори на въпроси отвъд видимото и крепи на страниците си тонове човешко минало, настояще и бъдеще.

А на 25 септември от 19:30 ч. на сцената на „Топлоцентрала“ (ул. „Емил Берсински“ 5) самият създател на романа – Радослав Бимбалов – ще влезе в разговор с един от най-светлите умове на съвременната преводаческа мисъл – Мари Врина-Николов. А събитието ще премине, пречупено през вещия и проникновен поглед на журналистката и дългогодишен водещ на предаването „Преди обед“ Деси Стоянова.

              Входът е свободен, а повече информация за събитието може да откриете тук: https://www.facebook.com/events/1060667072357888       

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд." Сиела"
Публикация:
14.09.2024 г. 17:21
Посетено:
172
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39783-samiyat-sazdatel-razkazva-v-novata-kniga-na-radoslav-bimbalov-ti-podobie-moe