Издания / премиери

Предстоящо: "Следеният човек" от Веселин Бранев

Спомени, предизвикани от документи

Предстоящо: "Следеният човек" от Веселин Бранев


◊ НОВА КНИГА

Очаквайте в средата на юни - една особена книга от сценариста, кинорежисьора, журналиста Веселин Бранев. "Следеният човек" - книга спомен за времето, в което се наливаха досиетата... Книга на издателство "Фама".


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Веселин Бранев е роден в София през 1932 г. Завършва право в Софийския университет, след което е бил журналист, сценарист и кинорежисьор. Автор е на две белетристични книги - “Чаша кафе сутрин” (1966) и “Осъмване без някого” (1967). Сценарист на игрални и телевизионни филми и режисьор на “Записки по българските въстания” (1980 - седем от тринайсетте серии), “Хотел Централ” (1983), “Убийства” (1987), “Сумрак” (1989, спрян) и др.

От 1997 г. живее в Канада.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

От десетиления критици и литератори говорят за липсващия голям, обхватен, дълбок български роман. Като че ли най-сетне го дочакахме – макар че “Следеният човек” на Веселин Бранев всъщност не е роман. Всичко в книгата е истина – хората, събитията, фактите, обстоятелствата. Обозрени са петдесетина години от нашата история - отпреди Втората световна война, та до рухването на тоталитарната система – болезнените и виновни години на несвобода и страх. Тук е казано много, стряскащо много – за властта на “Единствената партия” и за Държавна сигурност с нейните досиета, методи и служители – “хората от сумрака”, за подмолите на една цинична и скудоумна система, в която и следените, и следящите са жертви; за осакатените животи, неосъществените хора, несбъдналите се съдби...

Но Веселин Бранев не просто описва реални събития и личности (много от тях публични) от тази мрачна епоха – той рови надълбоко, до причините, предпоставките, верижността, надхвърляйки обикновения мемоар. Невъобразима книга, в която мемоарно-документалното е предадено с похватите на белетристиката – и не само разголва истината, но и грабва, вълнува  като роман. Като роман от най-висока класа.


◊ АНОНС

Прочетете откъс от "Следеният човек" на Веселин Бранев в Електронно списание LiterNet - бр. 5 (90).
Автор:
Издателство "Фама"
Публикация:
14.05.2007 г. 22:52
Етикети:
Посетено:
751
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/3973-predstoyashto-sledeniyat-chovek-ot-veselin-branev