Издания / премиери

Издателство “Лемур” представя книгата „Добруджанският феникс“ от Стефка Станчева във Варна и Каварна

Историята на Яни Хаджиянев – Калиакренски, който посвещава живота си на Добруджанския край, дава глас на добруджанци и използва силата на думите, за да се бори за правата на местните през 20-те и 30-те години на миналия век

◊ ПОКАНА

Издателство “Лемур” представя книгата „Добруджанският феникс“ от Стефка Станчева във Варна и Каварна

Опознайте историята на журналиста, писател и общественик Яни Хаджиянев – Калиакренски, който посвещава живота си на Добруджанския край, дава глас на добруджанци и използва силата на думите, за да се бори за правата на местните през 20-те и 30-те години на миналия век.

„– Ех, Добруджа!... Ти знаеш ли миналото на Добруджа? Много чудни неща се говорят за нея. И всичко е вярно, всичко.“
Яни Калиакренски, „Легендата за 40-те калиакренски девойки“, 1936 г.

„Реших да напиша тази книга с идеята да покажа лицето на Добруджа от първата половина на 20. век, да представя характерните особености на тази благословена земя, пречупени през живота и делото на един неуморен родолюбец, на един каварненец, истински народен будител, всеотдаен борец за правата на окупираното от кралска Румъния добруджанско население.“ – това пише Стефка Станчева по повод своя дебютен роман, който ще бъде представен във Варна на 1 август (четвъртък) от 18:00 часа в Социалната чайна (ул. „Преслав“ 53) и в Каварна на 7 август (сряда) от 18:00 часа в Хамама – Експозиция „Добруджа и морето“.

Романизираната биография на журналиста, писател и общественик Яни Хаджиянев – Калиакренски ни пренася назад във времето, дълбоко в сърцето на Златна Добруджа и ни представя живота на един човек, чието име заслужава да бъде спасено от забравата на времето. Гостите на представянията ще могат да научат за „Добруджанският феникс“ лично от авторката Стефка Станчева.  Тя ще разкаже повече за процеса по създаване на книгата и за забележителната история на Яни Калиакренски.

Специално участие в събитието във Варна ще вземе и Добри Станчов - автор на романа „Белези от рая“, който също ни пренася в Добруджа през 30-те години на миналия век, подчертавайки красотата на българския език и диалектите на местните села.

В края на вечерта всеки желаещ ще може да си закупи книгите на Стефка Станчева и Добри Станчов с автограф.

По време на събитието в Каварна водещ ще бъде Атанас Димитров – АтаДим, който от няколко години се грижи творчеството на Яни Калиакренски отново да стигне до читателите.

За всички, които нямат възможност да присъстват на двете представяния, издателство „Лемур“ организира и Среща с автограф със Стефка Станчева и Добри Станчов на 8 август (четвъртък) от 17:30 ч. на Алея на книгата – Варна, шатра 11. Събитието ще бъде последвано от литературна разходка по стъпките на Яни Хаджиянев – Калиакренски във Варна, по време на която ще научим повече за връзката му с града и с историята на региона.

Повече за книгата и участниците в събитието:

Стефка Станчева е родом от Каварна, но от много години живее и работи в София. Още от дете изпитва афинитет към книгите, затова съвсем естествено решава да учи библиография и библиотекознание, а след това продължава с българска филология, после с журналистика и педагогика. Дългогодишен преподавател по български език и литература, в свободното си време Стефка обича да пътува със семейството си, обича неповторимия шум на морето и умиротворението на планината. Споделя, че за нея те са прекрасен лек срещу забързания ритъм на силно ангажираното ежедневие. А освен това си има и един само неин спасителен бряг - вечер да се усамоти в любимия си кът вкъщи с хубава книга в ръка и тогава мигът се разтваря в блаженство.

„Добруджанският феникс“ е дебютният ѝ роман, който се основава на история за истински личности и събития.

"Никоя земна сила не е в състояние да затрие духовното богатство на един народ."
Яни Хаджиянев – Калиакренски

Каварна, 1898 г. В дома на един от заможните и уважавани местни търговци се ражда син, но нищо не предвещава, че след време той ще се нареди сред най-силните гласове на Добруджа. Година след година отрудените добруджанци посяват и прибират златно жито, товарят и разтоварват препълнени кораби със стока, опъват тежки мрежи със сребристи риби. А младият Яни Хаджиянев расте, запленен от книгите, музиката и легендите. Но сърцето му се разкъсва между желанието да претвори тези истории на белия лист или на театралната сцена и тежестта на вменената му още с раждането отговорност към семейния занаят.

Когато тъмният облак на поредната нова власт надвисва над това райско място, всичко се променя сякаш за миг. И докато силните на деня си прехвърлят изстрадалото парче земя, Яни и неговите връстници учат, влюбват се, изграждат идеалите си и се изправят пред най-страшните години за родината си. Търсейки своята правда и своите причини да продължи напред, Яни открива и най-силното си оръжие – думите.

С дебютния си роман „Добруджанският феникс“ Стефка Станчева се връща към корените си, дълбоко в сърцето на Златна Добруджа. Романизираната биография на местния журналист, писател и общественик Яни Хаджиянев – Калиакренски поставя началото на историческата трилогия „Благословената земя“. Тя ще ни срещне със силни и забележителни личности, чиито съдби и принос за духовното богатство на нашия народ заслужават да бъдат спасени от забравата на времето.

Добри Станчов вече е познат на българските читатели под псевдонима Дого Танкарт - имена на един и същи писател с разнороден талант. Като Дого Танкарт той публикува приключенски романи и увлекателни разкази. Но една легенда за събития, разиграли се край родния му град Каварна, го вдъхновява да напише роман за Добруджа през 30-те години на XX век и така се ражда „Белези от рая“. В края на 2023 г. беше публикувана и увлекателната новела „Клето злато“ с илюстрации от Ана Граматикова. Нейни илюстрации могат да бъдат открити и сред страниците на „Добруджанският феникс“.

Още за тяхната любопитна творческа история може да видите тук

Автор:
Издателство “Лемур”
Публикация:
31.07.2024 г. 15:24
Етикети:
КаварнаВарнаромандебютпредставяне на книга
Стефка Станчева
Яни Хаджиянев – Калиакренски
Добруджанският феникс“
Издателство “Лемур”
Посетено:
293
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39574-izdatelstvo-lemur-predstavya-knigata-dobrudzhanskiyat-feniks-ot-stefka-stancheva-vav-varna-i-kavarna