Издания / премиери

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Петият вагон и други истории“ от Христо Карастоянов

26 юни 2024 г., 16.30 ч., Нов български университет

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Петият вагон и други истории“ от Христо Карастоянов

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за среща на Читателския клуб на НБУ на тема „Разговор за „Петият вагон и други истории: Малки романи за из път“ от Христо Карастоянов“ на 26 юни 2024 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещи на срещата са проф. д.н. Пламен Дойнов, доц. д-р Йордан Ефтимов и доц. д.н. Морис Фадел.

Борис Минков: Малките романи за из път на Карастоянов са материя с изключителна пластичност. Тези истории сякаш се прилепват към сандвичите и списанието за автобуса, разстилат се като шлейф, носят се като облаци, неизбежно общи: веднъж шофьор на ТИР разказал нещо на една позната. Тук даже курортната история, зад която стоят дебели романови корпуси, е умело загъната за из път: от приготвените билети от по шест стотинки през ладата, с която двама братя току се изнасят да гледат кино, до края с песъчинката в обувката и заминалия последен автобус. И ето че в този финал стаената меланхолия изскача мощно от опаковката на малкия роман. Удивително е как тези походни истории във всеки един момент са готови да се прожектират в една друга рамка, да поемат по други коловози, да кацат в други времена.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

Вход свободен!

Автор:
Център за книгата
Публикация:
21.06.2024 г. 16:17
Посетено:
111
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39430-chitatelski-klub-na-nbu-razgovor-za-petiyat-vagon-i-drugi-istorii-ot-hristo-karastoyanov