Издания / премиери

„Лексикон" представя „Седемте живота на Иван Б." от Николай Светлев

27 юни, четвъртък, 18:00 часа, НЧ „Пенчо Славейков 1921”, гр. София

◊ ПОКАНА
 
„Лексикон" - издателството за българска литература и НЧ „Пенчо Славейков 1921”  Ви канят на представянето на най-новия роман на журналиста Николай Светлев - „Седемте живота на Иван Б. Роман от чекмеджето на социализЪма".
 
Няколко думи от автора:
 
Уважаеми приятели,
 
Каня ви най-сърдечно на една интересна дискусия, която ще се проведе в литературния салон „Вечери на Кръста” на 27 юни 2024 година от 18 часа в зала „Тина” на НЧ „Пенчо Славейков 1921” на бул. „Черни връх” 35 в столицата. Тогава в центъра на вниманието на читателската публика ще бъде моята книга от чекмеджето на социализЪма „Седемте живота на Иван Б.”, която след 35 години чакане видя бял свят само преди месец, а първият ѝ тираж е вече на изчерпване. Книгата предизвика бурни и противоречиви емоции сред тези, които бяха поданици на соца, а неслучайно литературният критик Асен Димитров – Феликс я определи като своеобразен хербарий на соца, в който са закарфичени абсурдите на лудото минало. Вечерта ще бъде водена от поетесата Виктория Катранова, а ако остана жив след културната дискусия, аз като автор ще давам автографи на последните непродадени екземпляри от книгата. Иначе входът е свободен.
 
Ваш Николай Светлев
 
Няколко думи за книгата:

Николай Светлев и до днес виси на перваза на общата ни драматична съдба, както е на тази уникална протестна снимка от пролетта на далечната 1971 година. И ние, без да подозираме, също висим заедно с него и държим живота си с нокти, вкопчени в надеждата. Ето един безпрецедентен роман от чекмеджето, който ни подсказва откъде идваме, защо сме такива и накъде може би сме се запътили в безпощадното наше време.

"Тази моя книга е писана при екстремни обстоятелства от май 1985-а до края на декември 1989 година. Тя е класиче­ски ръкопис от чекмеджето, колкото и съвременната бъл­гарска критика да твърди, че такива творби не са създавани в България по времето на соца. Самото заглавие подсказва, че това е безпощаден паноптикум на тоталитарното общес­тво, изградено в България зад паравана на народната власт и впоследствие „реалния социализъм“. Книгата е от 7 гла­ви, всяка от които започва със самоубийството на главния герой Иван Буколенски и впоследствие разкрива дълбо­ките личностни и обществени мотиви, довели конкретно­то човешко същество до фаталното решение. Творческото предизвикателство за мен бе да представя съдбите на седем различни личности, родени в различни времена в Бълга­рия, с различен социален произход и мироглед, но в крайна сметка стигнали до самоубийствен край поради невъзмож­ността повече да намират смисъл за живота си в конкретно­то общество. Няма да преразказвам съдържанието, защото то е като театър на абсурда, в което можете сами да се убе­дите, ако издържите да прочетете ръкописа, който на места действително е брутален." - Николай Светлев

 

Автор:
"Лексикон"
Публикация:
22.06.2024 г. 18:00
Посетено:
223
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39427-leksikon-predstavya-sedemte-zhivota-na-ivan-b-ot-nikolay-svetlev