Издания / премиери

Първо представяне на антологията "Писателите на университета", съставител Морис Фадел, издателство на НБУ

С тази книга стартира новата поредица "Архив на съвременната литература", която представя резултатите от научно-изследователската програма "Съвременната българска литература: след 1990 година" на Департамент "Нова българистика" на НБУ

В края на академичната година излезе от печат книга първа от новата поредица на Издателството на НБУ "Архив на съвременната литература" - "Писателите на университета" - антология, чийто съставител е ръководителят на Департамент "Нова българистика" доц.д.н. Морис Фадел.

В "Бележка на съставителя" Морис Фадел анонсира тази първа по рода си антология така: "В сборника са събрани произведения на 14 автори, които трайно са свързали професионалния си живот с Нов български университет. Някои от тях са утвърдени писатели, превеждани и издавани в чужбина, носители на престижни национални и международни литературни награди. Други сега започват да изграждат своето присъствие в литературната публичност. Част от авторите работят като преподаватели по различни литературни и филологически дисциплини. Научните и преподавателските интереси на други са в области, които изглеждат далеч от литературата. Трети са служители в администрацията на НБУ."

Класическият подход в изграждането на съдържанието - Поезия, Белетристика и Есеистика - обединява творчеството на Екатерина Григорова, Пламен Дойнов, Даниела Александрова, Славена Николова, Йордан Ефтимов, Албена Стамболова, Жюстин Томс, Веселина Василева, Веселин Вучков, Ясен Захариев, Николай Арабаджийски, Биляна Курташева, Мария Огойска и Емилия Дворянова

Първото представяне на току-що излязлата от печат антология се състоя в книжарницата на Център за книгата в НБУ, като сред присъстващите бяха и някои от авторите.

В своето въведение проф. д.н. Пламен Дойнов, Ректор на НБУ, подчерта, че книгата е свързана с 30-годишнината на НБУ и с нея започва изключително интересна изследователска и художествена поредица, в която ще бъдат публикувани текстове, създадени след 1989 година. А антологията демонстрира плодотворната връзка между НБУ и писателството днес. Защото в университета писателите имат своето място, а литературните им занимания са комплекс от жанрове. Принципно от началото на 90-те години в България се идентифицира явлението "автор-литератор-изследовател", съчетани в една личност. 

Доц. д-р Йордан Ефтимов даде пример с писателката Емилия Дворянова, която е започнала своята академична кариера вече като утвърден белетрист и е продължила да развива и преподавателска практика по творческо писане. 

Предварителната нагласа на съставителя и редакционната колегия е била, че качествата на подбраните творби далеч надхвърля нивото на литературното хоби. А поканата към всекиго от страна на доц. д.н. Морис Фадел е предполагала пълна свобода на избор на произведенията.

Пламен Дойнов фокусира и върху факта, че със своите избори, авторите се представят с един свой определен образ, свързан с тема, жанр и пр., който съвсем не изчерпва различните посоки на творчеството им.

Свои творби прочетоха Екатерина Григорова, Веселина Василева и Николай Арабаджийски. Албена Стамболова предпочете да прочете вълнуващ абзац от есето на друг включен автор - Биляна Курташева.

Антология "Писателите на университета" поема своя път към читателите. Наесен предстоят още представяния пред различни публики. А вероятно ще има и следващи антологии, представящи писателите на Нов български университет. 

 

Автор:
Мая Кисьова
Публикация:
19.06.2024 г. 18:40
Посетено:
239
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39420-parvo-predstavyane-na-antologiyata-pisatelite-na-universiteta-sastavitel-moris-fadel-izdatelstvo-na-nbu