Издания / премиери

Представяне на книгата „Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби“

Авторът Даниел Методиев описва биографиите на повече от 30 българи, избрали Бразилия за свой втори дом

Представяне на книгата „Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби“

◊ ПОКАНА

Каним ви на премиерата на книгата „Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби" с автор  Даниел Методиев. Събитието ще се състои на 21 юни 2024 г. от 16.00 ч. в зала 19 на ИЕФЕМ - БАН (ул. "Московска" 6А) В книгата авторът събира биографиите на над 30 българи, избрали Бразилия за свой втори дом и оставили там своя отпечатък и наследство.

Изданието е с научен редактор гл. ас. д-р Лина Гергова и е финансирано по Национална програма „Неразказаните истории на българите“ на Министерството на образованието и науката на Република България, която цели популяризиране на краеведските изследвания на българските мигранти, на записването и издаването на техните биографии, наративи и творчество.

Сред героите в книгата са артисти, предприемачи, интелектуалци, политически мигранти. Много от имената са известни в България – писателите Матвей Вълев и Илко Минев, бащата на Дилма Русев и близък приятел на Елисавета Багряна – Петър Русев, режисьорът Иван Хлебаров. Читателите ще се запознаят с изгрялата в Европа, но блестяла в Бразилия балерина Жулиана Янакиева, с един от значимите задгранични български дисиденти – Христо Бояджиев, посветил живота си на популяризирането на историята на България, с годеника на Яна Язова – предприемачът Ганчо Табаков, заминал надалеч с разбито сърце, със световноизвестната абстрактна скулпторка Люба Волф-Бояджиева, големия колекционер и меценат Илия Делев, основоположник на Музея „Земята и хората“, популярната в цяла Латинска Америка архитектка и художничка Доли Михайловска. С човечност и любопитство изданието разказва и за множество политически мигранти, минали през ужаса на бягството и лагерите, но прегърнали своя втори шанс и постигнали хармония и успехи на хиляди километри от родината.

Авторът Даниел Методиев е геолог, чиято кариера преминава през Мозамбик и Португалия, за да стигне до Бразилия, където създава семейство и живее вече повече от 10 години. Той е значима фигура за българската общност в огромната страна, практически познава почти всеки свой сънародник там. През последните няколко години с него се свързват българи, търсещи свои далечни родственици в Бразилия, а и самият той се натъква в архивите и печата на интересни съдби. Така се раждат биографичните очерци, които сега са събрани в книга.

Заповядайте на премиерата на книгата на 21 юни 2024 г. от 16.00 ч в зала 19 на ИЕФЕМ - БАН (ул. "Московска" 6А). Авторът ще се включи онлайн от Бразилия. 

 

 

Автор:
Юлия Попчева, ИЕФЕМ БАН
Публикация:
19.06.2024 г. 15:24
Етикети:
представяне на книгаИЕФЕМ – БАН
гл. ас. д-р Лина Гергова
Даниел Методиев
„Български стъпки в далечна Бразилия“
Посетено:
183
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39414-predstavyane-na-knigata-balgarski-stapki-v-dalechna-braziliya-imena-dati-istorii-i-sadbi