Издания / премиери

Представяне на сборника „В очакване на Путин: статии и анализи“ от Асен Игнатов

13 юни 2024 г., 18.00, книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“

Представяне на сборника „В очакване на Путин: статии и анализи“ от Асен Игнатов

ПОКАНА

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ отправя покана за разговор по повод сборника „В очакване на Путин: статии и анализи“ от Асен Игнатов на 13. юни 2024 г. от 18.00 ч. на ул. „Георги С. Раковски“ 191Б.

Събитието е с участието на почетен проф. д-р Христо Тодоров, Димитър Бочев и Димитър Щ. Димов.

Българският философ и политолог Асен Игнатов предвижда възхода на Путин още в края на миналия век.

Думите и знанието на Игнатов идват от миналото, за да се случат днес…

Институт за изследване на близкото минало, Нов български университет и „Сиела“ издадоха сборник със статии и политически анализи на българския философ Асен Игнатов под заглавието „В очакване на Путин“.

Асен Игнатов е близък приятел на Желю Желев, но е репресиран и бяга от комунистическа България през 1972 г. През 90-те се установява в Кьолн, където преподава и работи в германски научен институт. Там той пише анализи върху интелектуалния и политическия климат в Русия след разпада на Съветския съюз. Част е от експертния екип на германския президент Роман Херцог.

В една от статиите си през 1997 г. Асен Игнатов пише: Сценарият за конфронтация е най-негативният, но за съжаление напълно възможен вариант. Той може да се осъществи, ако екстремистки политически сили с фашистко-националистически или комунистически нагласи се върнат на власт и предприемат курс на външнополитическа конфронтация, за да могат да оправдаят вътрешните репресии и милитаризация.

Анализите в сборника се занимават с много от темите, които днес стоят в основата на официалната политика на Кремъл.

… Как се появява доктрината за „евразийството“? Какви са ценностите на новия руски политически елит? През какви обществени конфликти минава руското общество през 90-те? Как се справя със съветското минало? Злоупотребява ли се с православното християнство за политически цели? Какви са идеологическите координати на Владимир Путин? Кой властва в Руся днес – идеологията или реалната политика? Има ли Русия геополитическа мисия? …

В предговора си проф. Христо Тодоров, философ и преподавател в НБУ заключва: Ценността на тези текстове, писани преди 25-30 години, за съвременния читател се състои в това, че те позволяват да се види по-добре и да се осъзнае по-ясно онзи интелектуален и социално-психологически климат, от който черпи своите жизнени сили режимът на Владимир Путин.

Димитър Щ. Димов, съставител на тома разказва за тежкото минало на Асен Игнатов в България и реализацията му в Германия, за трудния диалог между науката и политиката. Сред тъмата на случващото се днес срещата със забравените статии на Игнатов е просветляваща. Писането му е потвърждение за това, че връзка между думите и света има. Думите обясняват света, а светът със случването си ни напомня за важността на думите.

Вход свободен!

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
12.06.2024 г. 16:40
Посетено:
93
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39375-predstavyane-na-sbornika-v-ochakvane-na-putin-statii-i-analizi-ot-asen-ignatov