Издания / премиери

Премиера на книгата "Украйна: Война и престъпления"

Книгата разказва за действителността отвъд новините – лични истории на оцелели след руското нашествие в Украйна, както и свидетелства за извършените жестокости

Премиера на книгата "Украйна: Война и престъпления"

Премиерата на "Украйна: Война и престъпления" ще се състои на 13 юни, от 19 часа в Американски център, Столична библиотека. Представя - Кристофър Окиконе, фотожурналист, със специалното участие на Манол Пейков.

Книгата "Украйна: Война и престъпления" включва творби на 93-ма фотожурналисти от 29 държави. Съставител е Светлана Бахчеванова. Тя разказва за действителността отвъд новините – лични истории на оцелели след руското нашествие в Украйна, както и свидетелства за извършените жестокости. Нерядко фотографите, чиито творби са включени в тази книга, са сред първите хора, влезли в освободените селища.

Освен интимни истории за преживяното от обикновените украинци, книгата разказва и за различни аспекти на войната из цяла Украйна – тя е опустошително свидетелство за разрушенията, цивилните жертви и престъпленията, извършени на украинска земя.

Книгата съдържа 540 страници, на които са отпечатани 366 цветни и чернобели фотографии и 38 кратки журналистически есета. Тя е с размер 200×320 мм, с твърда корица, двуезична (на български и английски език).

Настоящото издание е съвместен проект на ИК "Жанет 45" и Фотоевидънс – асоциация и издателска къща, базирана в Монпелие, Франция, която се занимава с документална фотография, с фокус върху човешките права и социалната и екологична справедливост.

Първото издание на книгата, което излиза през юли 2023 г. на английски и украински език (с издател FotoEvidence), е отличено като най-добра книга на Международните награди за фотография 2023 и със сребърен медал от наградата "Антем" в категория "Човешки и граждански права".

Всички приходи от продажбата на книгата ще бъдат преведени по сметка на Фондация "Манол Пейков и приятели" и ще бъдат използвани за дарителски каузи, свързани с Украйна.

Внимание: Препоръчваме 16+. Фотоалбумът не е подходящ за разглеждане от деца без родителски надзор. Някои от кадрите могат да окажат травмиращо въздействие поради наличието на чувствително съдържание. 

 .........

Книгата можете да намерите на адрес: https://janet45.com/

 

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
11.06.2024 г. 14:56
Етикети:
ИК "Жанет 45"есетадокументална фотографияМанол Пейковпремиера на книга
Фотоевидънс
Светлана Бахчеванова
Кристофър Окиконе
"Украйна: Война и престъпления"
Посетено:
233
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39369-premiera-na-knigata-ukrayna-voyna-i-prestapleniya