Издания / премиери

„Унгарски танци на Тенерифе" – дебютът на Весо Портарски в България

Писателят кани читателите на забавно пътешествие с новия си сборник с разкази

„Унгарски танци на Тенерифе" – дебютът на Весо Портарски в България


В началото на летния сезон Весо Портарски представя на българската публика първата си книга, издадена на родна земя 

„Унгарски танци на Тенерифе", публикувана от „Ентусиаст", е колекция от 25 духовити разказа от личния дневник на автора, които се превръщат в безупречни скечове през погледа на един българин в чужбина, турист в курорти със съмнителни практики, йога инструктор и гост на „хайлайф" събития.

През последните 30 години Весо живее и твори в Германия, където вече е утвърдено име в литературните среди. Той е роден и израснал в София, след което заминава за Берлин и Амстердам, където завършва магистратура по бизнес администрация. През студентските си години се сблъсква с различни професии – библиотекар, сервитьор, строителен работник, санитар в клиника, хамалин и Дядо Коледа. Първата му работа след дипломирането го води в търговската дирекция на издателска къща „Бурда", където работи първо в Офенбург, а после в Москва и отговаря за продажбите на списания „Playboy" и „ЕLLE".

След това се премества да живее в Цюрих и 10 години се занимава с продажби на ложите на ФИФА за световните първенства. Паралелно Весо работи като модел и е лице на рекламната кампания за бизнес класата на „Луфтханза". През 2014 г. печели немски конкурс за перспективни млади автори, което му дава възможността да работи над своите текстове заедно с писателката и нобелист Херта Мюлер, а през 2021 г. получава награда за популяризиране на българската култура в Германия.

Настоящият сборник с разкази демонстрира таланта на Весо да съчетава сатирата с проницателните си наблюдения върху човешкото поведение, като предлага на читателя поредица от смехотворни, тъжни и нелепи моменти. Колоритните истории по действителен случай ни отвеждат в Германия, Швейцария, Египет, Южна Африка и остров Тенерифе и ни разкриват необичайни сценарии от ежедневието.

„Унгарски танци на Тенерифе" доказва, че животът е твърде кратък, за да го взимаме прекалено на сериозно. С пиперлив хумор, безупречен сарказъм и копнеж по малките удоволствия писателят ни приканва на своеобразно стендъп комедийно шоу. Един литературен спектакъл, който ще събуди хедониста у всеки, докоснал се до книгата, и ще му напомни колко шарени могат да бъдат хората по света.

Официалната премиера на изданието ще се проведе на 12 юни 2024 г. от 18:30 ч. в бар „Singles", НДК.

 

Автор:
Издателство „Ентусиаст"
Публикация:
05.06.2024 г. 15:06
Етикети:
разказипредставяне на книга„Ентусиаст"
„Унгарски танци на Тенерифе"
Весо Портарски
Посетено:
175
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39331-ungarski-tantsi-na-tenerife-debyutat-na-veso-portarski-v-balgariya