Издания / премиери

Спомени към бъдещето

Марина Йорданова очаква среща с читатели в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе на 4 юни 2024 г.

Спомени към бъдещето

Силва Василева за романа „Родена през 70-те“ на Марина Йорданова

Марина Йорданова е непознато и неналожило се име в съвременната ни литература. Навлиза плахо, сякаш все още сама не може да повярва в умението си да рисува света с думи.

Имах възможността да се срещна с авторката благодарение на втората ѝ книга „Родена през 70-те“ – един неочакван и необичайно поднесен разказ за спомени в писма към бъдещето. Започнах книгата с очакването за нещо неангажиращо, леко, приятно и увлекателно, но вместо това се сблъсках с герои, които ми се иска да познавам, места, където да съм била и истории, които сякаш сама съм преживяла. И всичко това представено с богат и пълноводен като песен език, лекота на изказа и запомнящи се пълнокръвни образи. Бягайки от клишето на роман-ретроспекция, Марина Йорданова поставя читателите си в паноптикума на паметни моменти от първите 50 години на един човешки живот.

Нина, главната героиня, събира в шепи спомените си, за да ги подари на своето неродено внуче. И ако в неговия образ се събира „искрата надежда и любов“, които го превръщат в сбъдната мечта, то всички други герои са действителни лица от един осмислено вървян живот, в който любовта към семейството, отговорността към другите и цената на дадената дума са онези опорни камъни, върху които героинята стъпва, за да продължи напред. Приятелства и предателства, доверие и злоупотреба с него, възход и фалит, болка по трудното сбъдване на мечтата за собствена рожба и каузата да бъдеш духовна опора за утре на обезверени от ужаса на диагнозата „рак“ жени.

Поставена в ситуация да балансира между факти и неслучило се бъдеще, Марина Йорданова успява да предаде богатството на търсещия, на непримиримия човек, чиито спомени са залог за изпълнена житейска мисия – да извървиш пътя си достойно. В „Родена през 70-те“ животът е всичко това, което се случва със самите нас, докато светът губи и възстановява очертанията си. Живот между вдишвания, след които човек като пеперуда е готов да излезе от защитния си пашкул и да разпери за полет новите си криле.

„Родена през 70-те“ на Марина Йорданова е една от онези истории, за които ти се иска ти самият да бъдеш герой и да разказваш.

Марина Йорданова е родена на 7 октомври 1991 година в Русе. Завършва Средното училище по европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“ в родния си град, а след това и Нов български университет в София. Автор е на стихосбирката „Безначално“, средствата от продажбата на която предоставя на кампанията „Скритите таланти на България“. В момента разделя времето си и балансира между отговорността да бъде маркетинг експерт, отговорна и любяща майка и свободата да изразява себе си като твори и пресъздава своите мечти в музика и слово

На 4 юни (вторник), от 17:30 ч., в Читалня (синя) І етаж на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Марина Йорданова ще представи пред русенци дебютния си роман „Родена през 70-те“.

 

Автор:
проф. д.н. Венелин Терзиев
Публикация:
04.06.2024 г. 13:01
Етикети:
представяне на книгаМарина ЙордановасрещиСилва Василева
роман „Родена през 70-те“
Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Русе
Посетено:
276
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39320-spomeni-kam-badeshteto