Издания / премиери

Новата книга на проф. Вили Лилков изобличава хладнокръвния план зад „Атентатът в храм Св. Неделя“

Изданието включва и считаната за унищожена книга „Надвечерието на атентата – Велики четвъртъкъ 1925 год.“ на главния инспектор в полицията на Царство България Пане Бичев

Новата книга на проф. Вили Лилков изобличава хладнокръвния план зад „Атентатът в храм Св. Неделя“

Новата книга на проф. Вили Лилков изобличава хладнокръвния план зад „Атентатът в храм Св. Неделя“ Изданието включва и считаната за унищожена книга „Надвечерието на атентата – Велики четвъртъкъ 1925 год.“ на главния инспектор в полицията на Царство България Пане Бичев. 

Атентатът, организиран от БКП в софийския храм „Св. Неделя“ на 16 април 1925 г., остава един от най-кървавите и жестоки терористични актове в историята на XX век.

99 години след трагедията в книжарниците се появява изобличаващото изследване „Атентатът в храм Св. Неделя“ от проф. Вили Лилков, базирано на редица архивни документи и спомени, което доказва, че тази злокобна трагедия не е организирана от неколцина „луди глави“, а е част от коварен и мащабен план, целящ подчиняването на България на Съветския съюз.

 Книгата възкресява спомена и за Пане Бичев – главен инспектор в „Обществена безопасност“ в полицията на Царство България, който е начело в битката с болшевизма в онези години и е наречен от съвременниците си „Кошмарът на червените терористи“. Неговата книга „Надвечерието на атентата – Велики четвъртъкъ 1925 год.“ изчезва заедно с автора си след „Девети“, а сега излиза отново в настоящото издание.

В изследването си проф. Лилков проследява връзките на БКП с Коминтерна в периода 1919–1925 г., когато българските комунисти се въоръжават и подготвят Септемврийския метеж, шпионират в полза на Съветска Русия, организират терористични акции и убийства и създават разбойнически чети заедно с дружбаши, анархисти и криминални престъпници. Всичко това те извършват в името на световната болшевишка революция срещу щедро заплащане от Москва.

Благодарение на документи и свидетелства на съвре­менниците, както и материалите от съдебното дело „Фридман – Задгор­ски – Коев – Грънчаров – Петрини – Косовски и други“, изданието разгромява опита на комунистите да скрият истината и да представят „Кърва­вият четвъртък“ като дело на отделни „луди глави“ от тяхната партия.

Благодарение на задълбочения анализ и цитираните самопризнания на комунисти като Цола Драгойчева читателят ще се запознае от първо лице с организацията на атентата, разкриването на конспирацията и заплащането на злодеите.

Без да спестява подробности, „Атентатът в храм „Св. Неделя“ безкомпромисно осветява диаболичната организация на един хладнокръвно планиран план, който има за цел болшевизирането на България и Балканите и подчиняването им на СССР.

А на 29 май 2024 г. от 18:00 ч. в Централен дом на архитекта към Съюза на архитектите в България (ул. „Кракра“ 11) заповядайте на представянето на книгата.

Заедно с проф. д-р Веселин Янчев и доц. Светослав Живков авторът ще ни поведе из събитията и предпоставките, довели до атентата, организиран от БКП в софийския храм „Св. Неделя“ на 16 април 1925 г., който по брой на жертвите е ненадминат в историята на ХХ век.

Входът е свободен, очакваме ви! 

 Вили Лилков е професор по физика, доктор на науките. Женен, с трима сина. Дългогодишен ръководител на катедра „Физика“ в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“. Общински съветник и заместник председател на Столичен общински съвет (1999–2014; 2023– ), народен представител в 43-то Народно събрание (2014–2017). Автор е на книгите „Бивши хора“ и „Погубената България“ (в съавторство с разследващия журналист Христо Христов), „Доблест и наказание“, „Стопанските абсурди на българския комунизъм“ и „Наши хора“. 

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд."Сиела"
Публикация:
28.05.2024 г. 13:41
Етикети:
представяне на книгаизд."Сиела"проф. Вили Лилков
„Атентатът в храм Св. Неделя“
Пане Бичев
доц. Светослав Живков
проф. д-р Веселин Янчев
Посетено:
209
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39256-novata-kniga-na-prof-vili-lilkov-izoblichava-hladnokravniya-plan-zad-atentatat-v-hram-sv-nedelya