Издания / премиери

Премиера на „Разкази от пандемията, или как се сприятелих с един комар“ от Иван Димитров

Книгата ще бъде представена с разговор между Владимир Полеганов, Мартин Колев и Иван Димитров

Премиера на „Разкази от пандемията, или как се сприятелих с един комар“ от Иван Димитров

◊ ПОКАНА

„Кота 0“ ви кани на представянето на новата книга на Иван Димитров – „Разкази от пандемията, или как се сприятелих с един комар“, което ще се проведе на 5 юни от 19 часа в Театрална работилница „Сфумато“.

Сборникът съдържа микро и кратки разкази, по-голямата част от които са писани по време на извънредното положение при пандемията с Covid-19, а корицата и оформлението са дело на Бояна Павлова.

Книгата ще бъде представена с разговор между Владимир Полеганов, Мартин Колев и Иван Димитров.

И с участието на актьорите: Стефани Андонова, Преслав Търпанов и Лора Тенчева

За книгата:

Не е лесно да се напише колекция от „пандемична проза“, която въпреки тематиката си да се чете с лекота и увлечение. Иван Димитров се справя с това предизвикателство благодарение на един вече значителен, натрупан с годините писателски опит ‒ в разказите му има шепа хумор и малко драматизъм, щипка абсурдизъм, но и социална ангажираност. Отчасти художествена фикция, отчасти публицистична хроника, този сборник е свидетелство за един период, който не бива да забравяме. ~ Мартин Колев

„Микроистории с главен микрогерой комарът Коми от времето на Ковид-19. „Новини от плоското кълбо“, в които смехът и страхът са под командването на абсурда. Звънки винетки в летописа на близкото ни пандемично и дистопично минало. И всичко това – разказано на език наточен, проблясващ сред колективните небулозни петна в карантинната ни памет. Книга, на чието дъно жужи неутолимата жажда за контакт. Пък бил той не съвсем човешки. Бзззззззззз. ~ Надежда Радулова

Книгата е създадена с финансовата подкрепа на Министерството на културата – Програма „Творчески проекти в областта на литературата“.

За автора:

Иван Димитров е автор на седем книги с проза, драматургия и поезия, между които романът „Софийски дует“ и сборникът с разкази „Силата на думите“. Носител е на няколко награди за произведенията си, като „София: Поетики“ (2013), наградата „Яна Язова“ за разказ и наградата „Чудомир“ за хумористичен разказ. През 2012 г. пиесата му „Очите на другите“ попада в селекцията на фестивала HotInk at the LARK в Ню Йорк и през същата година е поставена в New Ohio Theatre.

Участва в литературни пърформанси като „4x4“, „Loop поезия“, „Актьори срещу поети“ и др. Като журналист е бил част от екипите на „Дневник“ и „Виж!“, а през годините е публикувал журналистически и художествени текстове в издания като „Егоист“, „Едно“, „Една седмица в София“, „Горичка“, „Капитал“, „Прас прес“, „Стършел“ и др. Негови произведения са превеждани на английски, френски, унгарски, сръбски, гръцки, румънски, руски, македонски и други езици.

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
27.05.2024 г. 12:18
Етикети:
Мартин КолевВладимир Полегановиздателство „Кота 0“Премиера на книга
Бояна Павлова
„Разкази от пандемията или как се сприятелих с един комар“
ТР „Сфумато“Иван Димитров
Посетено:
137
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39245-premiera-na-razkazi-ot-pandemiyata-ili-kak-se-spriyatelih-s-edin-komar-ot-ivan-dimitrov