Издания / премиери

Д-р Владимир Симов представя книгата си „Остаряването“

21 май, 18.30 ч., Гранд Хотел, София клуб - София

Д-р Владимир Симов представя книгата си „Остаряването“

◊ ПОКАНА

Владимир Симов и издателство „Изток-Запад" имат удоволствието да ви поканят на представянето на новата книга на Владимир Симов "Остаряването". Това е първият опит за систематично изложение на психологичните, психиатричните и неврокогнитивните аспекти на остаряването в България.

Темата за старостта е комплексна и многопластова, но ще откроим както предизвикателствата, свързани с възрастовите изменения, така и начините за лечение на психиатричните патологии. Ще обсъдим проблемите с психичното здраве, както и перспективите за подобряване качеството на живот в зряла възраст. Само ако сме информирани, ще вземем най-добрите решения както за себе си, така и за своите пациенти и близки.

Заповядайте на 21 май (вторник) от 18.30 ч. от в Гранд Хотел, София клуб, ул „Гурко“ 1, София.

 

За „Остаряването“, Владимир Симов

С напредването на възрастта хората се изправят пред множество здравословни и социални проблеми. Физическото остаряване може да доведе до намаляване на зрението, слуха и подвижността, до обща телесна слабост и хронични заболявания... Променя се и социалният статус – смъртта на партньора или на близки приятели води до социална изолация и усещане за самота. За мнозина пенсионирането може да е стресиращо – да чувстват сякаш са изгубили целта в живота си или пък своята финансова стабилност.

Предизвикателствата пред възрастните може да не са само физически или финансови, а да са свързани с психичното им здраве и да доведат до когнитивни дефицити (напр. болест на Алцхаймер), психози на късната възраст, продължителна депресия, мъчителна паника и тревожност, екзистенциални кризи, нарушения на съня и др.

Звучи депресиращо, нали?

И все пак през последните години нараства броят на хората, които вярват, че можем да живеем пълноценно в залеза на живота си и да остаряваме красиво. В резултат на по-здравословния начин на живот и успехите на съвременната медицина и фармакология, доброто здраве, дори и в по-зряла възраст, е напълно постижимо. Някога приемана едва ли не като проклятие, днес на старостта се гледа като на етап от жизнения цикъл, в който хората продължават да се развиват, да творят, да пътуват... Успешното остаряване не е мит, а реалност, която можем да постигнем, стига да имаме осъзнато отношение и да предприемаме целенасочени действия. Няма как да спрем хода на времето, но можем да се подготвим за неизбежните промени и така да подобрим качеството на живот в по-късните си години.

Настоящата книга се фокусира върху психологичните, неврокогнитивните и психиатричните аспекти на остаряването, като акцентира върху психиатричната патология, за да хвърли светлина върху комплексните причини, протичането и лечението на тези разстройства. Тя дава надежда, че ако подходим разумно, остаряването може да се превърне в златното време на нашия живот.

 

За автора: 

Владимир Симов завършва медицина, след което специализира психиатрия и психотерапия. Работи в различни психиатрични структури и клиники в София. Сертифициран психотерапевт е по диалектична бихевиорална терапия, терапия на схемите и хипнотерапия. Бил е заместник-председател на Българско общество по аналитична психология "К. Г. Юнг". За изследванията си в областта на психиатрията е отличен с две международни награди.

През последните 15 години работи в чужбина – първоначално във Великобритания, където съчетава работата си като психиатър с преподавателска дейност, а днес живее и работи във Франция.

Наред с медицинското си образование, Владимир Симов завършва театрална режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, а по-късно специализира оперна режисура. Има реализирани театрални спектакли и една оперна постановка.

Автор е на романа „Мъж и Жена сътвори го“; есеистичната книга „Пространства на мълчанието“ и сборника от разкази „Непокорни пеперуди“.

Владее английски, френски и руски език.

 

Автор:
Росица Славова, Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
20.05.2024 г. 12:51
Посетено:
430
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39174-d-r-vladimir-simov-predstavya-knigata-si-ostaryavaneto