Издания / премиери

Представяне на сборника „Музиката на думите“, посветен на дейността и професионалния път на д-р Емилия Милкова

9 май 2024 г., 18.00 ч., Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна

Представяне на сборника „Музиката на думите“, посветен на дейността и професионалния път на д-р Емилия Милкова

◊ ПОКАНА

На 9 май 2024 г. от 18.00 ч. Ви каним в Основната сграда на РБ „Пенчо
Славейков“ (бул. "Сливница" №34) на представяне на сборника „Музиката на думите“, посветен на дейността и професионалния път на д-р Емилия Милкова.

Сборникът е създаден по повод 60-годишнината от рождението на дългогодишния директор на Варненската библиотека, а представянето му е част от програмата на 18-та Национална библиотечна седмица, която тази година се провежда под надслов „Библиотеките – по-нужни от всякога”.

Книгата съдържа текстове и интервюта, подредени като своеобразен диалог по палитрата от теми в работата на Емилия Милкова, а авторите в нея са част от непрекъснатия задочен разговор с хората на книгите за книгите и четенето.

Сборникът „Музиката на думите“ ще има и втора премиера на 16 май 2024 г. от 18:00 ч. в гр. София (Американски център към Столична библиотека, пл. П. Р. Славейков №4).

Като ръководител на РБ „Пенчо Славейков“ в най-динамичните технологични години, Емилия Милкова дава нова посока на развитието на библиотеката с усета си за модерното и иновативното в полза на четящите хора. С постоянство, упоритост и усмивка тя постепенно изгражда публичния образ на библиотеката като пространство за среща между традицията и иновациите. Успешната ѝ работа извежда Варненската библиотека като водещ модерен културен и информационен институт. Емилия Милкова бе основния двигател в създаването на проект за нова сграда на Варненската библиотека.

Д-р Емилия Милкова (1964-2021) е директор на РБ „Пенчо Славейков“ в периода от 1998 до 2017 г. Професионалният ѝ път преминава през всички важни структури на гилдията: заместник-председател, а по-късно и председател, на УС на ББИА (Българска библиотечно-информационна асоциация) в периода от 2006 до 2021 г.; член на Постоянната комисия на секция Обществени библиотеки на ИФЛА (Международна федерация на библиотечните асоциации) за мандата 2011–2015 г.; член от 2013 г. на Националния експертен съвет по дигитализация към Фонд 13 века България; член от 2014 г. на Националния съвет по библиотечно дело към Министерството на културата. От 2017 г. тя е народен представител и член на Комисията по култура към 44-то Народно събрание.

Заповядайте на 9 май (четвъртък) от 18.00 ч. в Основна сграда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ на адрес гр. Варна, бул. "Сливница" №34.

Очакваме Ви!

Автор:
Екипът на РБ "Пенчо Славейков"
Публикация:
08.05.2024 г. 15:38
Етикети:
сборникпредставяне на книгаВарнаРБ "Пенчо Славейков"
д-р Емилия Милкова
„Музиката на думите“
Посетено:
162
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39096-predstavyane-na-sbornika-muzikata-na-dumite-posveten-na-deynostta-i-profesionalniya-pat-na-d-r-emiliya-milkova