Издания / премиери

Премиера на публицистичната книга "Ефектът на езерото - упражнение по рокендрол откровения" на Симеон Гаспаров

18 май, 18:30 часа, Patches Blues Bar - София

Премиера на публицистичната книга "Ефектът на езерото - упражнение по рокендрол откровения" на Симеон Гаспаров

◊ ПОКАНА

Издателство „Ерго” ви кани на премиера на публицистичната книга „Ефектът на езерото - упражнение по рокендрол откровения" на Симеон Гаспаров. Събитието ще се проведе на 18 май (събота) в София от 18:30 часа в блус бар Patches Blues Bar ( бул. "Прага" 23, София ). Заповядайте!

„Расовата нетърпимост все още я има. Религиозната също. И това е не само в Съединените щати, а и на други места по света.

Защо? Нали всички ние сме човешки същества? Защо се мразим? Защо се делим? Нима не се раждаме, обичаме, мечтаем, страдаме и умираме по един и същи начин? Не си ли научихме уроците от миналото? От Първата, Втората световни войни? Толкова ли не виждаме, че това, което ни обединява, е много повече от това, което ни разединява? 

Мисля си, че може би има нещо много близко между американската демокрация и библейската история на нашите човешки животи. Всички ние сме родени в грях. И това е нашият първороден грях. Американската демокрация също е родена в грях. И той е в робството. Да, робството е първородният грях на американската демокрация. Но грехът не е краят на нашата човешка, библейска история. Грехът е само в нейното начало. Историята завършва по друг начин. Завършва с покаянието. С изкуплението. С опрощението! Дали пък в това не е решението? Не знам. Уморих се да търся отговори на тези въпроси. Оставям ги за следващото поколение след мен.” - из "Ефектът на езерото - упражнение по рокендрол откровения".

Някак неусетно човечеството се озова в епохата на илюзиите. Дори обективната действителност е изопачена от алгоритми и гримирана от предразсъдъци. За наше щастие все още съществуват рицари на истината като Симеон Гаспаров, които не спират да питат, търсят, чувстват, просвещават и творят. Неподправен хуманист и виртуозен автор, той притежава рядката способност да дарява без усилие гласа си на читателя. Гарантирам ви, че вие няма да прочетете тази книга – вие ще я вдишате като кислород. Всяка тема, докосната от майсторското му перо, ще ви обогати и ще ви помогне да откриете нови неочаквани пространства и пейзажи както извън себе си, така и в самите вас. Между тези две корици е това, от което в момента има нужда целият свят – светлина, човещина, истина, добрина… и онзи безценен кислород, от който се страхува епохата на илюзиите. Приятно дишане!
~ Иво Иванов

Гаспаров никога не губи възторга от пътя, дори когато се среща с Американската реалност на Мечтата, и това го прави достоверен свидетел за живота на цяло поколение емигранти, които говорят на България. Писател на преживяванията си, есеист на гроба на Керуак, телевизионен журналист на размириците в общество, издигнало свободата в свой неделим принцип. В презокеанския сън на всеки разказ, в умисления пътепис и в интервютата очи в очи той въплътява читателя, който е готов да замени абстрактните въпроси с пълнокръвното им преживяване.
~ Петър Тушков

 

Повече за автора

Симеон Гаспаров е роден в гр. София на 24 декември 1965 г. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1991 г. и мастър програма в сферата на свободните науки на Чикагския университет през 2003 г. Автор е на стихосбирката „Театър на неабсурда“ (1992, Гуторанов и син) и на романите „Врати от небеса, или когато Джими Хендрикс беше българин“ (2010, Сиела) и „Бизони край Дунава“ (2013, Пергамент).

Работил е като журналист във вестниците „Ритъм“, „Подкрепа“, „Новинар“, „Труд“ и списание „Клуб Z“. Негови публикации са излизали във в. „Дейли Хералд“, „Нортуест Хералд“ в САЩ, публикува и поезия във в-к „Хърватско слово“, Хърватия. През 1997 г. заминава за Чикаго, САЩ. Сътрудничи на множество български печатни и електронни медии. През 2017-2021 г. е кореспондент на БТВ в Чикаго. Понастоящем работи като кореспондент от Съединените щати за БНТ.

Книгата можете да намерите на адрес:

https://store.ergobooks.eu/

Автор:
Издателство "Ерго"
Публикация:
10.05.2024 г. 07:47
Етикети:
публицистична книгаСимеон Гаспаровпремиера на книгаИздателство „Ерго”
„Ефектът на езерото - упражнение по рокендрол откровения"
Посетено:
280
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39079-premiera-na-publitsistichnata-kniga-efektat-na-ezeroto-uprazhnenie-po-rokendrol-otkroveniya-na-simeon-gasparov