Издания / премиери

Емине Садкъ представя „Керван за гарвани” в София и Русе

Изданието е редактирано и обновено, придружено с 11 черно-бели илюстрации от Екатерина-Мария Миткос

Емине Садкъ представя „Керван за гарвани” в София и Русе

◊ ПОКАНА

Емине Садкъ представя „Керван за гарвани” в София и Русе

На 16 май (четвъртък) от 18:30 часа в „Дома на думите“ на камерната сцена на Младежкия театър „Николай Бинев“ в София паркираме един „Керван за гарвани“ – книга, посветена на бъдещето, което винаги идва.

„Мъж пътувал четиресет и шест години във времето, но никой не знае дали напред, или назад, защото живеел в Делиормана“, така започва тази книга, събрала историите на Тодоров, Горския, Мила, дядо Мухиттин, Бинназ и още цял керван свободни лудогорски електрони, с които ще попътуваме. А с тях и още два: Емине и Невена. Накъде? Ще видим. Навътре също е посока. Елате в „Дома на думите“, за да отворим сетивата си за аромата на праскови, с който е пропит този роман. Пък все някой ден на лицата ни ще се изпише лято.

*

Познавате ли Емине Садкъ? Нищо чудно да сте я срещали на музикален фестивал, на пазар за зарзават, на Шуменската гара, на амстердамска улица или докато готви леща. Между всичките тези неща, през 2019 г. Емине печели голямата награда на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, която се състои в издаване на книга. „Керван за гарвани“ излиза полуапокрифно, моментално прави впечатление и още по-внезапно изчезва от погледите – всички говорят за този роман, но трудно може да се купи от някъде, въпреки че през 2022 г. се появява и второ издание.

Изданието, което ще ни прави компания на 16 май в Младежкия театър, е редактирано и обновено, придружено с 11 черно-бели илюстрации от Екатерина-Мария Миткос. В него не сме се опитали да напудрим и полираме до блясък безобразно талантливото и лишено от поза писане на Емине. Напротив, това си остава един необуздан, пънкарски текст, „пътуване из дивашкото въображение“ на авторката. Само поизтупан от „досадните повторения, рошавите изречения и граматическия ужас“.

Чакаме ви заедно с Емине и Невена!

Ден преди това, на 15 май (сряда) от 18:00 часа в споделеното пространство за вкусни преживявания „Хабитати“( ул. "Добри Немиров" 11), книгата ще има своята премиера в Русе.

 

Книгата можете да намeрите на адрес:

https://icu-bg.com/product/kervan-za-garvani/

 

 

 

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
26.04.2024 г. 15:41
Етикети:
романРусеСофияпредставяне на книга
Екатерина-Мария Миткос
„Керван за гарвани”
Емине Садкъ
Посетено:
139
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39020-emine-sadka-predstavya-kervan-za-garvani-v-sofiya-i-ruse