Издания / премиери

"Кой те обича" от Каръл Ан Дъфи. Премиера на книгата в "Светофар"

26 април, 18:30 ч. Събитие на Издателство за поезия "Да"

"Кой те обича" от Каръл Ан Дъфи. Премиера на книгата в "Светофар"

◊ ПОКАНА

"Кой те обича" от Каръл Ан Дъфи. Премиера на книгата в "Светофар"

За първи път можем да четем Каръл Ан Дъфи в превод на български език! Преводът на книгата ѝ "Кой те обича" е на Калоян Игнатовски, а оформлението на Моника Вакарелова.
 
Представянето ще се състои на 26 април, от 18.30 часа в новото пространство за събития "Светофар", пл. "Петко Р. Славейков" 7, София.
 
За Каръл Ан Дъфи ще разговарят Надежда Радулова, Мария П. Василева и Калоян Игнатовски.
 
Ето и предисторията на превода му:
"Бях попадал на нейни текстове и бях споменавал за нея на Малина Томова. Уговорихме се да взема три-четири стихосбирки, докато съм на панаира, да направя и да преведа подборка, която да представим в „Стигмати“. Не било писано така, а по друг начин. Взех удобното издание, което включва шест книги. След един месец Каръл Ан Дъфи стана поет лауреат на Великобритания. А след три години стана конкретният повод двамата със Силвия Чолева да основем Издателство за поезия ДА. Позабавих се, а е истина, че разтакаването крие рискове. Досега можеше да фалираме – издаваме поезия и не бива да се изключва такава възможност, и в подобен случай щяха да се утежнят плановете ми тази поетеса да проговори в книга на български в част от стихотворенията си."
 
Каръл Ан Дъфи е родена на 23 декември 1955 г. в Глазгоу, Шотландия. Родителите на майка ѝ са ирландци; бабата и дядото на баща ѝ също са ирландци. Когато е на шест години, семейство- то ѝ се преселва в английския град Стафорд. Завършва филосо- фия в Ливърпулския университет. Работи във в. „Гардиън“ (пише критика за поезия); редактор е в поетическо списание. От средата на 90-те години на миналия век преподава поезия в Манчестърския университет. По-късно става творчески директор на школата по писане в същия университет. Авторка е на девет стихосбирки. Публикувала е също пиеси и книги с поезия за деца. Съставителка на антологии. Получила е наградите „Съмърсет Моъм“, „Дилън Томас“, „Уитбред“, „Т. С. Елиът“, „Коста“, „Форуърд“, „ПЕН/Пинтър“ и др. Почетен член на Британската академия. Почетен член на Кралското дружество на Единбург. През 2015 г. е удостоена с титлата дейм, женския еквивалент на сър, за заслугите си в областта на поезията. От 2009 до 2019 г. е поет лауреат на Обединеното кралство. Живее в Манчестър, има една дъщеря. 
Автор:
Организаторите
Публикация:
24.04.2024 г. 14:37