Издания / премиери

Представяне на музикална книга на Мирослав Моравски „Да опазиш Сребра невяста“

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“, 25 април 2024 г., 18.00 ч.

Представяне на музикална книга на Мирослав Моравски „Да опазиш Сребра невяста“

◊ ПОКАНА

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ отправя покана за представяне на музикална книга „Да опазиш Сребра невяста“ от Мирослав Моравски на 25 април 2024 г. от 18.00 ч. на ул. „Георги С. Раковски“ 191Б.

„Коренуване“ е поредица от авторски музикални спектакли, основани на легенди от българския фолклор. Техният свят е населен с бардове и емигранти, русалии и научни работници, психолози, самовили и всякакви пътешественици. В сборника „Да опазиш Сребра невяста“ са събрани три такива истории, съчетаващи текст, авторски композиции и модерни интерпретации на народни песни. Свирачът Благун, нарамил звънка китара и завидно самочувствие, има да защитава репутация и да варди булка на една родопска сватба. Русалията Севдал, колкото припрян, толкова и сърдечен, е готов да се опълчи на цяло село, за да изцери близка приятелка. Бащата Матей, разкъсван от носталгия, недоверие и чиста проба инат, се бори с непокорния си син, своеволния си баща и собствените си демони. Всички те възраждат стари обичаи, срещат митични създания, допускат грешки – и ни водят по лъкатушни пътеки без начало и без край. Но пък с дълбоки корени.

Мирослав Моравски – Моро е писател, композитор и музикант, разказвач на истории на живо. Участвал е в различни музикални проекти и формации, които смесват български фолклорни мотиви с рок звучене. Автор на книгите „Коренуване: невидена река“ и ,,Да опазиш Сребра невяста“, както и на мюзикъла по едноименната книга ,,Да опазиш Сребра невяста“.

Моро ще потопи публиката в света на книгата си чрез песни.

Вход свободен!

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
23.04.2024 г. 15:31
Посетено:
147
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39005-predstavyane-na-muzikalna-kniga-na-miroslav-moravski-da-opazish-srebra-nevyasta