Издания / премиери

Надежда Радулова. Палимпсести в литературния модернизъм

Хилда Дулитъл, Джийн Рис, Марина Цветаева

Надежда Радулова. Палимпсести в литературния модернизъм

◊ ПОКАНА

Книгата на Надежда Радулова "Палимпсести в литературния модернизъм. Хилда Дулитъл, Джийн Рис, Марина Цветаева", ред. Франческа Земярска, София: Версус, 2024 е безкомпромисна теоретична проза.

На 24 април 2024 от 19.00 часа в зала 1 на Ректората, СУ "Св. Климент Охридски" издателство "Версус" Ви кани да споделите разговора върху палимпсестите, каноните, жените, модернизмите заедно с Надежда Радулова, Миглена Николчина, Васил Видински, Димитър Камбуров.

"Надежда Радулова е позната на читателската публика най-вече като авторка на поезия и кратка проза. Дълго отлаганата публикация на това изследване я разкрива в нова светлина. Като въвежда схващането за палимпсест през различни перспективи - през средновековната му употреба като технология, през преосмислянето му в трудовете на Жерар Женет и най-сетне през впечатляваща съпоставка между палимпсест и меланхолия - Радулова предлага завладяващ разказ за три легендарни женски фигури на европейския модернизъм."
~ Лилия Трифонова

"Палимпсестът е странен феномен на Средновековието: за да се използва повторно, изписаният пергамент се изстъргва, избелва и после върху него се пише отново. Заличеният текст обаче никога не изчезва напълно. Рано или късно „прозира". Появяват се начини да бъде разчетен. Заради всичко това понятието палимпсест се превръща в гигантска метафора - в историята, медиевистиката, литературознанието, дори в психоанализата. Книгата на Надежда Радулова се обръща към тази метафора, за да ни предложи едно щастливо съчетание на теория, история и смел прочит на познати и не толкова познати авторки и текстове."
~ Биляна Курташева

Съчетавайки ерудицията с елегантността на стила, Радулова ни показва как линеарните режими на историите могат да прераснат в многопластови сюжети, правите линии да станат криволичещи меандри и заличеното, изгубено, невидимо писмо да оживее отново.
~ Франческа Земярска

 

Автор:
Камелия Спасова
Публикация:
18.04.2024 г. 19:00
Етикети:
Димитър КамбуровразговорВасил ВидинскиМиглена НиколчинаМарина ЦветаеваНадежда Радулова
Франческа Земярска
Джийн Рис
"Палимпсести в литературния модернизъм. Хилда Дулитъл
издателство "Версус"
Посетено:
356
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38976-nadezhda-radulova-palimpsesti-v-literaturniya-modernizam