Издания / премиери

Представяне на книгата на украинския писател Васил Габор „За какво мисли човек”

Българското издание ще бъде представено от издателя Мартин Христов и преводачката Павлина Мартинова-Иванова

Представяне на книгата на украинския писател Васил Габор „За какво мисли човек”

◊ ПОКАНА

На 17 април от 18:30 ч. в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика“ (бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 16) ви каним на презентацията на книгата „За какво мисли човек“ (изд. "Ерго", 2023) на украинския писател Васил Габор. Българското издание ще бъде представено от издателя Мартин Христов и преводачката Павлина Мартинова-Иванова, а по време на събитието ще имаме възможността да чуем и самия Васил Габор в предварително записано видео интервю.

Събитието е с вход свободен и се осъществява в рамките на съпътстващата програма към изложбата „Дантела на вековете“ на украинската художничка Дария Альошкина.

Представянето е част от София хартиен арт фест 2024 и се реализира с финансовата подкрепа на проекта „Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна“, с финансовото партньорство на Eвропейска културна фондация, програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата, програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“ и Културен календар на Столична община за 2024 г.

 

За книгата

„… руско-украинската война, която донесе на Украйна много печал, кардинално промени всички украинци: всичко, с което досега живеехме, всички наши някогашни мечти и емоции станаха за нас маловажни, несъществени, защото нашият народ е принуден сега да отговори на екзистенциалния въпрос: ще съществува ли Украйна, или не, ще останем ли живи, защитавайки независимостта си, или руснаците физически ще унищожат всички нас, нашите деца и внуци, ще унищожат нашата земя и нашия свят, който обичаме; в простора на любовта бе написана и моята книга „За какво мисли човек“, която е приятелски настроена към българския читател и в която има трогателен разказ за обикновения българин Стефан Кърнов от Поморие…” ~ Васил Габор

За автора

Васил Габор (р. 1959, Олександривка, Закарпатие) е украински писател и учен, автор на известния в Украйна издателски проект „Частна колекция“. Първата си „Книга за екзотични сънища и реални събития“ пише цели 20 години, тогава се ражда и дъщеря му, втората – „За какво мисли човек“ – написва след 10 години, тя е свързана с раждането на неговия внук, а третата – „Обичате ли?..“ – написва след пет, когато се ражда внучката му. Книгите са много различи, сякаш от трима различни автори: първата е издържана в жанра на класическата новела, втората – в стила на японския жанр дзуйхицу (асоциативно писане), а за третата измисля нов жанр – „дихания“ (в едно или няколко изречения са отразени образът, мисълта и състоянието на душата). Превеждан е на английски, немски, словашки, сръбски, хърватски, чешки и японски език. През 2019 г. излиза „Жената, влюбена във вятъра“, съдържаща новели, истински истории, визуални творби и разговори. През 2021 г. се появява най-новата книга на автора „Сълзите на дъжда“.

........

Книгата „За какво мисли човек” можете да откриете на адрес: https://store.ergobooks.eu

Автор:
Издателство "Ерго"
Публикация:
12.04.2024 г. 15:23
Етикети:
София хартиен арт фест 2024представяне на книгаИздателство "Ерго"
Дария Альошкина
изложба „Дантела на вековете“
Васил Габор
„За какво мисли човек“
Павлина Мартинова-Иванова
Посетено:
345
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38922-predstavyane-na-knigata-na-ukrainskiya-pisatel-vasil-gabor-za-kakvo-misli-chovek