Издания / премиери

"Екстаз от текста". Премиера на книгата на доц. д-р Петър Пламенов

20 март 2024, 18.30 ч.,Театрална зала на СУ Алма Алтер, Ректорат

◊ ПОКАНА
 
Премиера на книгата на доц. д-р Петър Пламенов "Екстаз от текста"
 
Модератор: д-р Владимир Трифонов
Рецензии: проф. д. ф.н. Александър Гънгов
проф. д. ф. н. Красимир Делчев
Със специалното участие на сопрана прима Милена Гюрова
Пиано: Стефан Врачев
 
20 март 2024, сряда, 18.30 ч., Театрална зала на СУ Алма Алтер, Ректорат.
Заповядайте!
 
"Разказваме, за да разберем. Словото не само ни свързва със света, но то е и така необходимата ни дистанция, за да можем да погледнем отстрани и отдалеч на живота, отвъд кипежа на настоящето. Единствено сред всички същества човекът е способен да се въздига в екстаз и да надскача самия себе си. Защото не само границите ни определят, но и способността ни за тяхното преодоляване и надмогване.
 
Разказвайки обаче, ние създаваме и самите себе си. Езикът, обговаряйки света и нашето усещане за живота, се превръща в изначална форма на порива, на излизането и надскачането на собствените ни предели и предразсъдъци. Насладата от словесността не може да бъде заменена от никоя друга тъкмо защото чрез нея познаваме, че живеем не само в откритостта навън в света, но и вътре, в дълбините на собственото си съзнание, където говори, шепне, стене или пее собственият ни глас. Словото, изкуството и философията познават тази способност и затова тълкуват човека като същество, което се проявява чрез екстаза – сблъсквайки се с красотата, възхитата, болката, състраданието или непроницаемостта на нещата.
 
Настоящата книга разпознава в това неистово състояние на духа начин за докосване до дълбинната същност на „вътрешния човек“, тъй като подобно разположение се ражда не „естествено“ и „спокойно“, а с особено по рода си усилие и напрежение, което ние сами изискваме като мяра от себе си".
 
Автор:
Организаторите
Публикация:
16.03.2024 г. 15:48
Етикети:
д-р Владимир Трифоновдоц. д-р Петър Пламеновпремиера на книга
Стефан Врачев
Милена Гюрова
проф. Красимир Делчев
проф. Александър Гънгов
"Екстаз от текста"
УИ "Св. Климент Охридски"
Посетено:
232
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38724-ekstaz-ot-teksta-premiera-na-knigata-na-dots-d-r-petar-plamenov