Издания / премиери

Представяне на последните две книги на проф. Ивайло Знеполски - „Тоталитаризмът“ и „Семейни разправии“

13 март 2024 г., 16.30 ч., Нов български университет

Представяне на последните две книги на проф. Ивайло Знеполски - „Тоталитаризмът“ и „Семейни разправии“

◊ ПОКАНА

Институт за изследване на близкото минало, департамент „История“ и Център за книгата представят последните две книги на проф. Ивайло Знеполски „Тоталитаризмът: Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон“ и „Семейни разправии: Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон“ на 13 март 2024 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Събитието е с водещ проф. д.ф.н. Момчил Методиев. Участват проф. д.н. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет и Димитър Димов, Институт за изследване на близкото минало.    

Тоталитаризмът: Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон
Проф. Ивайло Знеполски: В центъра на това изследване са трудовете на трима изследователи на тоталитаризма, трима начинатели  –  Хана Арент, Ерик Вьогелин и Реймон Арон, много различни автори, ярки индивидуалности, чиито срещи и сблъсъци спомогнаха теорията за тоталитаризма да не се появи като  догматична дисциплина, а като  проблемно поле, отворено към нови аспекти и към динамиката на промените във времето.

Семейни разправии: Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон
Проф. Ивайло Знеполски: В тази книга отношенията между тях са разгледани в по-широк аспект, който засяга и въпроса за тоталитаризма, но вече не в центъра на вниманието, а вписан в много по-широк кръг от проблеми. Запознаването и с двете книги би обогатило и направило по-пълноценно възприемането и на едната и на другата книга. Но разбира се това зависи от степента на заинтересованост на всеки читател; двете книги спокойно могат да се четат и като отделни творби.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата

Автор:
Център за книгата
Публикация:
08.03.2024 г. 17:23
Посетено:
190
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38686-predstavyane-na-poslednite-dve-knigi-na-prof-ivaylo-znepolski-totalitarizmat-i-semeyni-razpravii