Издания / премиери

Мартина Вачева представя изложбата „Влачугане“

В творбите си авторката навлиза в дълбокия образен свят на традиционните ритуали и тяхното преобразяване в съвременността

Мартина Вачева представя изложбата „Влачугане“

◊ ИЗЛОЖБАТА

"Влачугане"
Дълбокото на водата

Изложба на Мартина Вачева

08 март 2024 - 07 април 2024
Откриване 07 март 2024, 18:00 ч.

Галерия Топлоцентрала - Куб

Куратор: Владия Михайлова
Автор на визията за изложбата: Захари Димитров


Мартина Вачева подготвя изложбата „Влачугане“ в продължение на две години. Произведенията, включени в нея са мислени като цикъл от творби, чрез които авторката навлиза в дълбокия образен свят на традиционните ритуали и тяхното преобразяване в съвременността.

Времето след Коледа до Йордановден в празничния календар е особено динамично и противоречиво. Това е времето на мръсните дни, на водиците и зимните карнавални игри, в което космически се „ражда“ новата година и новия живот, а общността се пресътворява.

В работите си Мартина Вачева показва особената динамика на този момент от годината в хоризонта на крайностите, на разрушаването на опорите на света и тяхното ново изграждане. Йерархиите се променят и пренареждат – горе и долу, добро и лошо, ново и старо, мъжко и женско, отвъдно и тукашно се оказват преплетени, а насилието се превръща в елемент от структурирането на новото начало, от възстановяването на реда.

Влачугане идва от глагола „влача“ и е дума, с която в традицията се означава първоначалния насилствен акт на покръстване, а впоследствие измиване, изкъпване, потапяне против волята на човека. Действие, което резонира с практиките в миналото на открадване на мома, както и всякаква друга принуда да се извърши определено действие, която е регламентирана и позволена в ритуала. Нима това означава възстановяване на реда или то е свързано с нова, чудовищна йерархия, с догматизма на традицията и нейното репродуциране. Глухи ли оставаме за барабаните на насилието?

Богатият, иронично гротесков, донякъде наивистичен, но и дълбоко аналитичен визуален език в картините на Мартина Вачева навлиза в процепите на съвременното общество, разкрива стереотипите и техните корени далеч назад във времето. С умението да говори едновременно през плътна, наситена живопис и през детайлно вглеждане в символика, текст и персонажи, авторката ни представя множество микро сюжети и ярки типажи, които присъстват в съвременното българско общество.

Долният и горният свят са се преплели, тинята на блатото карнавално е полепнала по телата на „героите“ на днешния ден в корупцията, ояждането, изкуствеността и фалша, които не могат да бъдат измити и/или пресътворени. Те са съсредоточието на един постоянно тегнещ хоризонт на (авто)насилието, което гнети обществото, отравя общността и дамгосва самите тела. Без да морализаторства или да заема позиция, авторката ни предлага един аналитичен, смел поглед към настоящето на силата и слабостта, на насилието и покорството и тяхната разрушителна сила в човешкия свят. ~ Владия Михайлова


Мартина Вачева (1988) е художничка, която живее и работи в Пловдив, България. Завършила е Националната художествена академия в София, специалност „Илюстрация и книга и печатна графика“.Вачева участва в много международни изложби като „Baywatch”, KVOST, Берлин (2018); „Dias de Romance” Centro Cultural Recoleta, Буенос Айрес, Аржентина (2018 г.); „Crack up – Crack down” Замък Уяздовски, Варшава (2020 г.); Keeping the Balance“, творби от „Колекция Телеком“, Музей Лудвиг, Будапеща (2020); „See Me Moving Placeless“, от „Колекция Телеком“, Музей за съвременно изкуство Скопие (2021 г.). Нейни самостоятелни изложби са: „Sereality” /Сереалност/ (2016 г.), „Mud” /Кал/ (2018 г.), „Circle Pit” /Кръгла яма/ (2021 г.), галерия за съвременно изкуство „Сариев“, Пловдив; „КОРЕНИ Вюрцелн”, Музей Фолкванг, Есен (2019 г.); „Сексът и градът”, Институт за съвременно изкуство, София (2020 г.). Вачева участва в 33-то биенале на графичните изкуства в Любляна „Crack Up – Crack Down“, където печели една от наградите. Тя е носител на награда BAZA /Награди за млади визуални художници за 2017 г. Нейни творби се намират в колекциите на „Колекция Телеком“, колекцията на библиотеката при Музея на изкуството „Метрополитън“, Ню Йорк, колекция на Гауденц Б. Руф, Цюрих, Виена и Музей Фолкванг, Есен, Колекция EVN.

 

Творби на Мартина Вачева можете да видите на адрес:
https://martinavacheva.com/

 

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
07.03.2024 г. 11:27
Етикети:
Посетено:
203
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38673-martina-vacheva-predstavya-izlozhbata-vlachugane