Издания / премиери

Представяне на книгата на д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989г.)”

Изследването разобличава мита, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“

Представяне на книгата на д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989г.)”

Безпрецедентното изследване на българския историк д-р Стефан Иванов  От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ вече ви очаква в книжарниците, за да разобличи мита, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“.

Официалното представяне на книгата ще се проведе на 26 март от 18:00 ч. в Зала 1 на Централен дом на архитекта към Съюза на архитектите (ул. „Кракра 11), а участници ще бъдат проф. д-р Момчил Методиев и проф. д-р Веселин Вучков.

Основна цел на настоящата разработка е да разгледа криминалните престъпления в периода 1944–1989 г. Освен да уловим и пресъздадем в цялост характеристиките им, ще се опитаме да представим по-подробно и четирите най-значими за човека видове сред тях – кражби на обществено и лично имущество, грабежи, изнасилвания и умишлени убийства. На базата на конкретни данни, преобладаващата част от които се публикуват тук за първи път, ще бъдат откроени и обяснени свързаните с тях тенденции, характерни за този динамичен и интензивен откъм политически и социални преобразувания период от българската история. Липсата на такава статистика прави възможно съществуването и използването на редица произволни и неотговарящи на действителността твърдения.

Освен това ще се опитаме да вникнем в причините за извършване на криминални престъпления, да опишем трансформацията както сред закононарушителите, така и на методите, които използват органите на МВР, Прокуратурата, Съдът и местата за изтърпяване на наказания в борбата срещу престъпността, и стремежа за ресоциализация на вече излежалите ефективни присъди граждани. Състоянието на самите органи на реда, в качеството им на основен фактор за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, също е обект на подробно внимание на следващите страници. Детайлно ще се спрем на професионализма, финансовата и социално-битовата подсигуреност на милиционерите като част от мотивацията им за борба срещу престъпленията.

Стефан Иванов е роден през 1975 г. в София.  Доктор по история, магистър по богословие и маркетинг. Автор е на книгите - "България и Германия 1914-1915 г." (историческа монография) и "Три цвята: синьо, синьо, синьо" (обществени коментари и анализи), "Песента на Славея" ( роман ). Заместник-директор е на 149 Средно Училище "Иван Хаджийски" в София, преподава История и цивилизации, както и Религия (Православно християнство). Работи активно по европейски проекти по образователната програма "Erasmus +". Три мандата е общински съветник в Столичен общински съвет (2003-2015 г).

 

Книгата можете да намерите на адрес:

https://www.ciela.com/ot-krazhbi-do-ubijstva-

 

 

 

 

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
06.03.2024 г. 11:20
Посетено:
958
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38664-predstavyane-na-knigata-na-d-r-stefan-ivanov-ot-krazhbi-do-ubiystva-kriminalnite-prestapleniya-v-balgariya-1944-1989g