Издания / премиери

Националната галерия представя каталога „Японската гравюра укийо-е в българските колекции“

29 февруари 2024, 18.45 - 19.40 часа, Панорамна зала на Квадрат 500

Националната галерия представя каталога „Японската гравюра укийо-е в българските колекции“

◊ ПОКАНА

Националната галерия представя каталога „Японската гравюра укийо-е в българските колекции“

Каталогът на едноименната изложба „Японската гравюра укийо-е в българските колекции“ включва над 300 репродукции на всички известни укийо-е произведения от музейните колекции в страната. Уникалното двуезично издание е структурирано от седем тематично обособени раздела с въвеждащ в тематиката и сюжета на гравюрите текст. Последната, седма част на каталога, е посветена на серията на Хирошиге „53-те спирки по пътя Токайдо“,190-ата годишнина от отпечатването на която мотивира създаването на изложбата в залите на Националната галерия.

Текстовете към разделите, уточненията на атрибуциите и датировките са дело на българската японистка д-р Стела Живкова и изкуствоведите Златка Димитрова и Мария Маринова с увод на директора на Националната галерия Ярослава Бубнова. Консултант на изданието е проф. Дж. Окубо от Национален музей за история на Япония. Дизайн: Камен Стоянов, Топ Дизайн Студио.

Каталогът и изложбата „Японската гравюра укийо-е  в българските колекции“са осъществени с финансовата подкрепа на Министерство на културaта на Република България.

Официалното представяне на изданието към изложбата „Японската гравюра укийо-е в българските колекции“ ще се състои на 29 февруари, четвъртък, от 18.45 до 19.40 часа в Панорамната зала на Квадрат 500.

Не пропускайте предвидения непосредствено преди официалното представяне тур в изложбата „Японската гравюра укийо-е в българските колекции““ с начален час – 18:00 часа.

По време на представянето каталогът ще може да бъде закупен за 65 лв. Цената на изданието „„Японската гравюра укийо-е в българските колекции“ (328 стр., твърда корица, тираж 500 екз.) след неговото официално представяне е 70 лв.

Вход за събитието – свободен

Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ № 1

________________

За допълнителна информация:

Златка Димитрова, уредник в Националната галерия
+359 885306119

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
27.02.2024 г. 16:57
Етикети:
Квадрат 500Национална галерияизложбакаталог
„Японската гравюра укийо-е в българските колекции“
Посетено:
268
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38622-natsionalnata-galeriya-predstavya-kataloga-yaponskata-gravyura-ukiyo-e-v-balgarskite-kolektsii