Издания / премиери

Представяне на новата книга на проф. Веселин Вучков „Места, събития, човеци“

29 февруари 2024 г., 17.00 ч., Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“

Представяне на новата книга на проф. Веселин Вучков „Места, събития, човеци“

◊ ПОКАНА

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ отправя покана за участие в представяне на новата книга на проф. Веселин Вучков „Места, събития, човеци“ на 29 февруари 2024 г. от 17.00 ч. на ул. „Георги С. Раковски“ 191Б.

Събитието е с модератор адвокат Милена Златанова.

Книгата „Места, събития, човеци“ съдържа биографични есета, пътеписи и текстове за минали събития. Разказва се за необичайната роля на изгряващия писател Иван Вазов, назначен за съдия в Берковица през 1879 г.; за игумена на Рилския манастир Калистрат (1891–1959), противопоставил се срещу изравянето на гроба на Цар Борис III и заплатил тази дързост с цената на свободата си; за забравения публицист Крум-Александър Дзивгов, превърнал се в жертва на съдебна несправедливост през 1936 г.; за безсребърника Алеко Константинов, прострелян нелепо през 1897 г. в навечерието на мечтана преподавателска кариера в Университета. А също за забравените великолепни юристи до 1944 г. - проф. Никола Долапчиев, проф. Никола Саранов, Светослав П. Велчев, Сотир Янев и др. Включени са пътеписи за Стобските пирамиди и Рилския манастир, както и есета за теснолинейката до манастира, пътувала романтично до 1960 г.

Професор Веселин Вучков е ръководител на департамент ,,Право“ в Нов български университет. В тази книга е разказвач на истории, продукт на негови изследователски любопитства.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
23.02.2024 г. 13:44
Етикети:
Светослав П. Велчевпроф. Никола ДолапчиевАлеко КонстантиновИван Вазовсъбитияпроф. Веселин ВучковНБУ в ЦЕНТЪРаНБУ
Сотир Янев
проф. Никола Саранов
Крум-Александър Дзивгов
Калистрат
човеци“
книга „Места
адвокат Милена Златанова
Посетено:
256
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38597-predstavyane-na-novata-kniga-na-prof-veselin-vuchkov-mesta-sabitiya-chovetsi