Издания / премиери

"Кълбо и кръст" от Дж. К. Честъртън

Премиера в Столична библиотека

"Кълбо и кръст" от Дж. К. Честъртън


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Омофор” и фондация „Покров Богородичен” организират

Официално представяне на романа „Кълбо и кръст” от Джилбърт Кийт Честъртън


На 23.04.2007 г., понеделник, от 18.30 часа
в зала „Вяра” на Столична библиотека


◊ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Дж. К. Честъртън (1874–1936) е роден в Лондон. Той е писател, поет и журналист. Твори в богат спектър от жанрове – от криминални разкази до романизирани биогрофии. Смятан е за ексцентрик.

Творбите му са белязани от фино чувство за хумор и незлоблива ирония. Честъртън притежава вкус към парадокса и неочакваните обрати и щедро изпъстря с тях творбите си.

Романът „Кълбо и кръст” е публикуван за първи път през 1910 г. Основната сюжетна линия проследява „дуела” между ревностния католик Маклейн и заклетия атеист Търнбул.

Сблъскали се и решили, че само смъртта на единия може да сложи подобаващ край на спора им, те преживяват редица премеждия – бягат, за да спасят живота си, бият се помежду си на живот и смърт, спорят ожесточено, мразят се, но осъзнават, че дълбоко се уважават взаимно...

Забележителното в романа е, че може де бъде видян и като задълбочено философско четиво, и като забавен фарс, или чисто и просто, като един прекрасен приключенски роман. Съобразявайки се с това, организаторите са подготвили приятни провокации и изненади за своите гости.
Автор:
Мила Цалова
Публикация:
21.04.2007 г. 22:40
Посетено:
1239
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/3857-kalbo-i-krast-ot-dzh-k-chestartan