Издания / премиери

Премиера на „Рицарят на доброто“ – книга за човека-легенда Апостол Карамитев

22 февруари 2024, 19.00 ч., Кино-театър „Влайкова“

Премиера на „Рицарят на доброто“ – книга за човека-легенда Апостол Карамитев

◊ ПОКАНА

Премиера на „Рицарят на доброто“ – книга за човека-легенда Апостол Карамитев

Каним ви на представянето на „Рицарят на доброто“ – книга за незабравимия български актьор Апостол Карамитев. На събитието ще се срещнем с авторите Олга Маркова и Момчил Карамитев, които ще споделят своите спомени и размисли за харизматичния човек и артист. Ще научим повече за личността и творческия път на Апостол Карамитев, които оставят дълбок отпечатък не само в развитието на българското театрално и филмово изкуство, а и в сърцата ни. 

Ще ви очакваме на 22 февруари (четвъртък) от 19.00 ч. в. кино-театър „Влайкова“ (ул. „Цар Иван Асен II“ № 11, София).

 

За „Рицарят на доброто“, Олга Маркова и Момчил Карамитев

Аз все си мисля, че във всеки човек е скътано човешко щастие, което му е дадено от родители, от приятели, от учители, от любима, от деца, от народ. Дадено му е от хора, от човеци. И е предназначено за тях… Това просто, вълшебно нещо, което е животът, човек трябва колкото може по-честно, по-умно, по-запълнено да изживее. И може би този живот няма да бъде това, за което е мечтал на младини; няма да е крилата мисъл, полет. А ще бъде може би само една клетка, която приема сока от земята и го предава нагоре… Предназначението ни е да върнем на хората това, което сме взели от тях. ~ Апостол Карамитев

Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той винаги е бил в светлината на прожекторите и в сърцата на хората. Театралното и филмовото изкуство, което е оставил след себе си, е подсигурило мястото му в народната памет и в златната филмотека на българското кино. Но дори подобни великани в света на изкуството на първо място са прости хора. Тази книга ни дава възможност да надзърнем в неговия личен свят и да се запознаем с човека зад легендата.

Да вдигнем завесата и да се насладим на представлението на живота на един от последните големи рицари на доброто.

 

За авторите

Името на Олга Маркова, доктор по изкуствознание, присъства повече от тридесет години както по страниците на периодичния и специализиран печат, така и в предавания по радиото и телевизията. Обикновено се свързва с проблемите на изкуството, предимно с киното на днешния ден и неговите представители. Автор е на значими студийни изследвания за седмото изкуство и взаимоотношенията му с литературата, за същността на процеса екранизация, за ролята и приноса на най-известните български писатели в изграждане на художествения облик на българското кино, а също и на редица творчески портрети, монографии, рецензии, интервюта. Публикувала е редица книги, някои от които са преиздавани: “От литературата към екрана”, “Един час със...”, “Киното – изкуство или търг”, “Екранът – арена на мнения и съдби”, "Ролята на българската култура в световната цивилизация” (на английски език).

Момчил Карамитев е син на актьорите Апостол Карамитев и Маргарита Дупаринова. Завършва кино и телевизионна режисура в Рим при проф. Анджело Д’Алесандро, Масимо Мида, Алберто Марама и Пиеро Спила. Преди това е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Надежда Сейкова и доц. Елена Баева през 1986 г. През 90-те години специализира кино режисура и кино драматургия в Ню Йорк, после се премества в Лос Анджелес, където работи по международни и американски филми. На Запад е известен като Макс Фрийман.

 

Автор:
Росица Славова, Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
17.02.2024 г. 17:09
Етикети:
Апостол Карамитевпремиера на книга
Момчил Карамитев
Олга Маркова
„Рицарят на доброто“
Изд."Изток-Запад"
Посетено:
325
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38566-premiera-na-ritsaryat-na-dobroto-kniga-za-choveka-legenda-apostol-karamitev