Издания / премиери

Представяне на книгата „Ще бъде страхотно“ на Йосеба Сарионандия

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“, 20 февруари 2024 г., 18.00 ч.

Представяне на книгата „Ще бъде страхотно“ на Йосеба Сарионандия

◊ ПОКАНА

На 20 февруари 2024 г. от 18.00 ч. в книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ с адрес ул. „Георги С. Раковски“ 191Б ще бъде представена книгата "Ще бъде страхотно“ на Йосеба Сарионандия, издадена от „Пламар“ през 2023 г.

Събитието е с участници Мария Пачкова (преводач на книгата) и Пламен Димитров.

Братоубийствената война е впримчила живота на големи и малки в сърцето Калапорту. Никой не може да ѝ се изплъзне. Но детските очи съзират идването на цирк „Кроне” - той ще пристигне с цял влак, а в него лъвове, маймуни, палячовци, гълтачи на саби, продавачи на цветни балони. Ще пристигне много скоро и ще бъде страхотно!

Йосеба Сарионандия (р. 1958) е един от баските писатели с най-голямо литературно и политическо влияние в Страната на баските. Първата му издадена книга, поетическият сборник „Izuen gordele- kuetan barrena“ („През скривалищата на страха") се радва на голям успех и силно въздейства на мнозина млади писатели.

През ноември 1980 г. Сарионандия е арестуван и обвинен, че членува във въоръжената сепаратистка организация ЕТА. През същата година получава три литературни награди. По време на престоя си в затвора продължава да пише и се превръща в незаобиколимо присъствие в културния живот. От 1991 г. е член на Академията на баския език.

През юли 1985 г. избягва от Мартутене, скрит в тонколона, след концерт в затвора на певеца Иманол Ларсабал. Години наред продължава да публикува без да е известно местонахождението му, дори когато през 2011 получава голямата награда „Еускади“ за литература. През 2016 г. се появява публично в Хавана, Куба, където се е установил преди време, а през 2021 г. се завръща в родното си място.

Автор:
Център за книгата
Публикация:
16.02.2024 г. 16:27
Етикети:
Посетено:
217
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38556-predstavyane-na-knigata-shte-bade-strahotno-na-yoseba-sarionandiya