Издания / премиери

Maртин Иванов представя изследването „Бившите хора“ на концлагерна България“ на 7 февруари

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите

Maртин Иванов представя изследването „Бившите хора“ на концлагерна България“ на 7 февруари: 3
Maртин Иванов

◊ ПОКАНА

Maртин Иванов представя изследването „Бившите хора“ на концлагерна България“

Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани след 9 септември 1944 г. от комунистическите власти, е подробно изследвана в приносното издание „Бившите хора“ на концлагерна Българияот доц. д.н. Мартин Иванов.

На 7 февруари от 17:30 ч. заповядайте на представянето на книгата, което ще се състои в Огледалната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

В разговора за систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. ще се включат доц. д-р Михаил Груев и проф. д-р Петя Кабакчиева, а модератор ще бъде писателят и главен редактор на издателство „Сиела“ – Захари Карабашлиев.

Входът е свободен, а повече информация за събитието може да откриете тук: https://www.facebook.com/events/

С помощта на триста и девет интервюта и мемоарни разкази, шестдесет и две ex-post биографични реконструкции, излъчени в предаването „Джинс“ по БНТ и работа с документите на архивите на ДС, изследователят проследява веригата от събития по изкореняване в социален, а до голяма степен и в чисто физически смисъл на додеветосептемврийските елити и последвалата тяхна трудна адаптация в рамките на Народната република България (НРБ).

„Бившите хора“ на концлагерна Българияот доц. д.н. Мартин Иванов е безпощадна хроника на времена, в които неизброими животи се оказват в железния и безмилостен юмрук на властта, и разглежда в дълбочина и аналитично една от най-травматичните и дълго премълчавани теми в българската история.

Доц. д.н. Мартин Иванов е доцент в катедра „Социология“ на СУ „Св. Кл. Охридски“. Специализирал е в Кеймбридж, Единбург и в Националния университет на Ирландия. Автор е на над двеста научни публикации и десет монографични изследвания върху социалната и стопанска история на България от Възраждането до наши дни.

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд." Сиела"
Публикация:
01.02.2024 г. 11:52